Всички сме чували, че за да сме радостни, трябва да се фокусираме върху позитивната страна на нещата, да сме благодарни и да се усмихваме повече. Скорошно проучване обаче сочи, че можем да сме по-щастливи, ако усещаме емоциите, които желаем - независимо дали са позитивни или негативни.

Учените изследвали над 2300 студента от осем държави, които били питани какви емоции (любов, ярост, въодушевление) предпочитат да усещат през ежедневието си и кои всъщност чувстват. По-голямата част от тях отговорили, че искат повече позитивни емоции, докато 10% твърдяли, че предпочитат да изпитват негативни усещания като ярост и омраза.

Какво се оказало? Участниците, които усещали емоциите, които желали, били по-щастливи от живота и имали по-малко симптоми на депресия.

Снимка: iStock

"Да искаме да сме винаги радостни през цялото време е нереалистично, както и да желаем никога да не усещаме тъга, гняв или страх. Ако си позволим да приемем емоциите, които имаме - независимо дали са позитивни или негативни - има по-голям шанс да бъдем щастливи и доволни от живота", твърди ръководителят на изследването Майа Тамир.

Пълните резултати от научното проучване са публикувани в списание "Journal of Experimental Psychology".