Дизайнерката Невена Николова е обличала Никол Шерцингер, Ел Макферсън и снахата на Кейт Мидълтън. Тя беше гост в „Тази събота и неделя“, за да разкрие как може да се вдъхне нов живот на стара дреха.

„В тези тревожни времена този разговор е нужен повече от всякога“, каза дизайнерката. „Имаме нужда да помислим, че е по-добре да изпитваме благодарност, отколкото да се чувстваме бедни. И има начин да го постигнем дори с дрехите, които притежаваме.“

Всяко нещо има край на жизнения си цикъл, но от нас зависи колко ще е дълъг този цикъл.

„Парадокс е, но колкото по-евтино е едно нещо, толкова по-съмнителен е произходът му“, каза Невена.

В студиото тя демонстрира как стари дрехи могат да се използват, за да се ремонтират други стари дрехи или да се преработят, за да се превърнат в нещо съвсем различно. Дори хората да не могат да направят „ремонта“ сами, лесно ще намерят квартално шивашко ателие, където да бъде направено и по този начин ще подкрепят един малък бизнес.

„Призовавам за това, защото вие нямате представа колко много рокли са затворени в гардеробите“, каза дизайнерката. „Основните принципи на моята работа са такива – да се пазят качествени дрехи. В духа на времената, в които живеем, е време да изкараме винтидж неща или неща, които не могат да бъдат носени.“

Тя разкри, че от 20 години, в които работи като дизайнер, непрестанно получава запитвания от хора, които питат може ли дрехата им да бъде спасена.

„Пазарувайте мъдро, с много радост и мислете за перспективата на дрехата, която купувате“, посъветва дизайнерката.