Хората наричат Кемал Ататюрк (1881-1938) бащата на нацията, защото превръща Турция в модерна държава. Малцина знаят, че той е изпратен като дипломат в България през 1913 година.

Само месец, след като идва в столицата, Кемал Ататюрк се влюбва в 21-годишната Димитрина Ковачева. Тя е дъщеря на генерал Стилиян Ковачев – участник в Априлското въстание и герой от Балканските войни.

Цяла София се вълнува от любовта между бъдещия президент и генералската дъщеря. Двамата са постоянно заедно – на балове и на излети в Бояна. Кемал гостува често в дома на Стилиян Ковачев.

В някогашната сладкарница на хотел „България“ е последната среща между двамата влюбени, на която Кемал ѝ казва: "Довиждане, Мити! Вярвам, че отново ще се срещнем."

Но двамата никога повече не се виждат.

Години по-късно български писатели са на посещение в Турция. Елисавета Багряна е поканена на среща от президента Кемал Ататюрк. След това поетесата ще запише в спомените си:

"Той ме покани на танц. Погледна ме в очите толкова мило, топло и каза: "Оставих сърцето си в България. Кажете ми, как сега живее Мити?"

Повече за тази невъзможна любов можете да прочетете в btvnovinite.bg