В събота, 18 март, от 11:30 ч. по bTV започва вторият сезон на „Вкусът на България“. Новите пътешествия на Мария Жекова ще ни отведат в родопското село Рибново. Там, където свършва пътят и започва друг свят. Всеки, който е имал късмета да посети селото, знае, че това място е уникално и неповторимо.

„Рибново е пълно с живот. Мъжете ходят сезонно да работят в чужбина, но винаги се връщат, за да строят домове, а училището е пълно с деца. Хората са здраво свързани със земята. Трябва да изучаваме този модел. Как тази малка общност успява да постигне нещата, които ние не можем“ – споделя Мария пред LadyZone.bg.

Снимка: bTV Media Group

В селото, известно с пищните си сватби, тя гостува на Фатме и нейната 6-годишна дъщеричка Мери. Те ще ни покажат как се прави боб с пастърма и нещо много рядко срещано – ръчно свиване на кускус.

Ще научим повече и за любимата храна на Мери – трахана, която е нещо като прародител на днешните инстантни супи. В Рибново я правят с телешки дреболии и лук.

В следващите епизоди на „Вкусът на България“ ще посетим Ковачевица и Лещен.

Снимка: bTV Media Group

„В тези села има много запазени къщи, но хората са малко. Там срещнах майстора на тиклени покриви Ахмед, който преди време ремонтира моята къща близо до Широка лъка. Видяхме се и с хора, които практикуват изчезващия занаят кошничарство“ – разказва Мария.

След това „Вкусът на България“ потегля към други райони на България. До края на сезона ще научим какви са кулинарните тайни и традиции в Банско, Габрово, Търговище и Несебър.

Снимка: bTV Media GroupВ новите 12 епизода предаването ще продължи да поставя на пиедестал семейните традиции в култивирането на български продукти и запазването на традиционните рецепти. Водена от своето безкрайно любопитство, перфекционизъм и професионализъм Мария Жекова обещава съботно приключение без аналог в родния ефир, в което заедно със зрителите да обогати родната кулинарна карта на България.