Примата на балет "Арабеск" Теодора Стефанова ще отбележи двоен юбилей на сцена - 50-годишнина и 30 години с балета. На 21 януари от 19 часа сцената на Музикалния театър в София буквално ще оживее, следвайки ритъма на танца на спектакъла "Viva la classica". В празника ще се включат и изпълнители от Музикален театър, Софийска опера и балет, Старозагорска опера и др.

"Ние, артистите сме на първа линия, за да лекуваме душите на хората", казва тя в "Преди обед" за своята дългогодишна работа като балерина, видяна през призмата на сложните условия заради COVID-19 в момента.

В момента Теодора Стефанова е едновременно пенсионер и студент. Продължава и да работи. А извън артистичната си професия е майка на 10-годишен син. 

"Отлагах момента да стана майка съвсем умишлено, тъй като съм влюбена в балета. Когато беше първият локдаун, трябваше да уча със сина си. Той напълня, но аз нe. Страшни нерви бяха с това учене!"

Ражда сина си на 40, на 45 се пенсионира с 25 години трудов стаж. Не иска да се оплаква от сумата, която получава и определя пенсията си като нормална: "Не мога да изпадна в клиничен възторг от нея. Добра е. Мога да си я актуализирам, продължавайки да работя."

Определя професията си като трудна, но и характерът й също никак не бил лек: "Добре, че успях да намеря в лицето на моя партньор Александър човек, който да ме разбира. Характерът ми е весел и закачлив, но когато се напрегна става зловещ!".

Три десетилетия от живота й са посветени изцяло на сцената, но не съжалява за нито един момент, а те често са били трудни. 

"Заслужаваше си целият трънлив път, който изминах дотук. Ако не беше балет "Арабеск", нямаше да съм Теодора Стефанова. Нищо не започва и не свършва с мен! Цената обаче е висока. Това е път, през който минаваш с много труд и травми." 

Разказва, че често е имала моменти на отчаяние, в които й се е искало да се откаже: "Но когато човек падне, след това е много сладко да се вдигне. Когато съм в пропастта, се обръщам към приятелите си. Това е най-скъпото нещо!"

Максимата й в живота е: "Дръж се с хората така, както искаш те да се държат с теб".

Цялото предаване "Преди обед" гледайте на btvplus.bg.