Оператор: Евгений Милов. Монтаж: Борис Байков

Документалният филм на младия режисьор Петър Вълчев "Монолог в антракта" е посветен на примабалерината Веса Тонова. Лентата е селектирана на 33 международни фестивала и има 4 награди, като последната от тях е първото място за най-добър среднометражен документален филм на фестивала „Оn Art Film Festival” в Полша.

Двамата главни герои в днешната ни история – Веса Тонова и Петър Вълчев, се срещат зад кулисите на Софийска опера и балет през 2014 г. Тогава Петър, все още студент в НАТФИЗ, е изпратен да заснеме кадри от пиесата „Лебедово езеро”. Съвсем случайно попада в гримьорната на примабалерината, която започва да „излива” душата си пред него.

„Изведнъж тя започна да говори най-лични неща, много чисти, идвайки от нейната душа, от нейното сърце. В този момент си казах - ако не пуснеш камерата, ще изгубиш много”, разказа пред екипа ни Петър.

Снимка: Евгений Милов

Зад балета се крие много труд, болка, стрес, себеотрицание, но и много красота, чувствителност и дисциплина, споделя от своя страна Веса Тонова. С усмивка на лице допълва: „Ако събера цялото време, което съм изкарала в ролите си и в създаването на ролите и го махна от биологичната си възраст ще определя точно на каква възраст е душата ми. Получи се, че младея с около 15-ина години.”

Прима балерината слага край на 25-годишната си кариера през 2015 г. В първите мигове след раздялата със сцената и публиката тя изпитва огромно нещастие и не вижда бъдещето си без балета. Сега, пет години по-късно, e щастлива. Изкуството все още присъства в живота ѝ, а „Монолог в антракта” продължава да печели отличия.

Снимка: Евгений Милов

Интересен факт за филма е, че е заснет само за 7 часа.

През август лентата попада в селекцията на най-престижния фестивал за документално кино в света, посветено на танца - „Dance on Camera” в Ню Йорк. За него са избрани само 3 филма, които не са американски продукции, и „Монолог в антракта” е един от тях.

На филма предстоят още международни селекции, а след това и премиерна прожекция на родна земя, с която авторите смятат да закрият фестивалния му живот, който продължава повече от 2 години.

В момента Веса Тонова се е посветила на идеята за създаването на собствена професионална школа за балет, в която децата да учат къде се корени красотата на изкуството. А на Петър Вълчев му предстоят нови филмови проекти.