60-годишния Такеши Шимазаки идва в България за пръв път преди повече от 20 години. Страната ни успява да го впечатли и от миналата година вече живее в Казанлък. Причината да дойде за българските рози. Такеши е ароматерапевт и е открил, че нашата страна произвежда най-доброто розово масло в света.

Снимка: istockphoto.com

„България предлага най-високото качество на това масло. Розовият бизнес е много успешен“, разказа мъжът от Япония. „Инвестирам в него вече 20 години. Произвеждам сам розова вода, мед и масло. Имам собствена дестилационна машина. Преди 4 години започнах да отглеждам българска роза и в Япония. Всички ми казваха, че това е лудост, но опитах и сега имам около 2000 рози там.“

След като успява да развъди българските рози в страната си, Такеши се замисля какво ли друго би могъл да направи. Така му хрумва идеята за следващото му предизвикателство – да отгледа уасаби в България.

Снимка: istockphoto.com

Япония произвежда 5000 тона уасаби годишно. Пикантната зелена паста, която традиционно се сервира към сушито се добива от стъблото на растението. В страната на изгряващото слънце уасабито е наричано "зелено злато", защото е едно от най-скъпите растения на пазара за зеленчуци.

Той е прекарал около 3 години в проучване къде в България би било подходящо да го отглежда и в крайна сметка е установил, че районът около Казанлък е добър затова.

Снимка: istockphoto.com

Такеши използва изкуствен пясък. “Трябва да използвате такъв, защото Уасабито може би няма да хареса солите в почвата от този район. Освен това, аз го използвам, защото в момента се опитвам да храня растенията само с вода. Правя експеримент - дали е възможно”, каза той.

Такеши казва, че уасабито е едно от най-капризните растения. То се засажда през пролетта. Расте около 18 месеца. То има нужда най-вече от сянка и много чиста вода. Казва, че в Токио не би могъл да го отглежда. Затова избира България.

Снимка: istockphoto.com

В Европа има много японски ресторанти, на които ще мога да го продам след това. Уасабито е сред най-скъпите растения. Един килограм струва около 100 евро в Япония, а само за 100 гр. уасаби паста са необходими около 20 стъбла, обясни той.

Такеши дели времето си между България и Япония, но е много впечатлен от нашата страна.

„Погледнете каква природа имате, хора“, каза Такеши за bTV. „Вие сте щастливци. Аз идвам от Токио. Отгледан съм там, сред сгради, сгради, сгради. И тук наистина ценя тази свобода, която дава природата.