Историята на Силвия Аздреева е за приключение на 6800 метра надморска височина. Младата българка от Петрич успява да изкачи връх в Хималаите – без подготовка и без никога през живота си да се е качвала по-високо от връх Мусала.

„Планинарството за мен винаги е било най-голямата ми страст. От много дълги години имах своята мечта да изкача Ама Даблам. Това е един връх в Хималаите, който е висок 6812 метра“, разказа тя.

Записва се на експедиция до подножието на Ама Даблам на 4600 метра надморска височина с намерение това да е подготовка за изкачването на върха някой ден.

„Лидерът на нашата група беше известният непалски алпинист Нимал Пурджа, който е известен с това, че е изкачил всичките 14 8-хилядници на планетата в рамките на 6 месеца и 6 дни. И държи много световни рекорди на „Гинес“ за това. Както има и изкачване на К2. Единственото зимно изкачване в света, което се състоя тази година. Свързах се с него и го попитах да каже неговото мнение дали аз ще мога да се кача", казва Силвия.

Първоначално прочутият алпинист не е съгласен Силвия да опита да се качи до върха. Но в крайна сметка тя е включена в експедицията. Изкачването на подобен почти 7000 метра връх отнема дни, защото се прекарва време в лагер в подножието на върха за адаптация при разреден кислород. Същинското изкачване идва не по-малко от седмица по-късно.

„Беше около минус 28 градуса. Вятърът беше около 60 км/час, вятърът вдигаше сняг, който вдигаше стъкла в очите ти. И аз буквално замръзнах от ужас, когато пред мен се изправи една вертикална огромна и невероятно внушителна ледена стена", спомня си тя.

Тя посреща изгрева на почти отвесния леден склон, а на сутринта стига върха, където развява българския флаг на 6812 метра надморска височина. Цялата офанзива от началото на експедицията до качването на върха и връщането отнема 19 дни. Така един човек, който никога не се е качвал по-високо от 2925 метра на връх Мусала стига до 6812 м.

Вижте повече във видеото в сайта на bTV Новините.