Повече от 25 години Владимир Павлов се спуска със сноуборд по български и чуждестранни планини и кара по едни от най-опасните склонове по света.  

През 2019 г. изкачва връх Манаслу в Хималаите и се спуска оттам със снуборд. Така става първият българин, спуснал се с дъската от осемхилядник. Всичките си планински приключения той обединява в книгата  "Моите сноуборд върхове". 

"Много от текстовете са от преди 5 години, когато дори не съм имал идея за книга. Докато чаках времето да стане хубаво, седях в палатката и пишех с молив, защото химикалките замръзват. Пишех в тефтери, на листчета..."

Засега не планира да покорява други осемхилядници, но споменът за Манаслу е много силен.

"Живея с това постижение - сънувам го! Все едно е било вчера. Смятам, че така ще е и занапред. Къщата ми е в картини и снимки от там."

Карането на сноуборд определя като нирвана. Въпреки това има и редица контузии и падания, завършвали със сериозни наранявания. 

"На 16 години си разкъсах далака в Рила. Липсата на опит ми изигра лоша шега. Паднах в скали в района на Мусала."

Стига много трудно до болница в София. След като излиза от упойката, лекарят му казва "Момче, от тунела излезе!" 

Оттогава решава да прави това, което обича. 

"До такава радост съм стигал, че съм имал сълзи в очите. И в Рила, и в Пирин... Един осемхилядник е въпрос и на оцеляване, концентрация и планиране. Усещането е различно!"

Цялото предаване гледайте на btvplus.bg.