В неделя в предаването "120 минути" Николета Маданска ни срещна с едно супермомиче. Естер Ледецка, която на Игрите в Пьонгчанг 2018 стана олимпийска шампионка и в ските, и в сноуборда. Какво се крие зад костюма й на супергерой и как Естер се оказа с китара в ръце в Банско? За моментите, които останахa скрити за зрителите, ни разказва водещата на спортните новини по bTV Николета Маданска.


Как така реши да правиш интервю именно с Естер Ледецка? Защо точно тя? Вероятно следиш кариерата й от професионална гледна точка, но интервюто ти с нея е някак емоционално и докосващо и изглежда, че има нещо повече от професионален интерес, може би защото самата ти караш ски?

Помните олимпийски игри в Пьонгчанг, нали? И най-куриозния момент в историята на спорта, когато Естер Ледецка преобърна с краката нагоре света на ските. Тя е супермомиче. Но не от Холивуд, а истинско, от плът и кръв. Красива е като кукла Барби, но носи костюм на супергерой. Живее извън рамки, клишета и ограничения. Тя е една от най-великите спортистки на нашето време, но не се взима прекалено насериозно. С лекота печели симпатиите на хората, а когато се засмее, е трудно да не я последваш. Мисля, че това дава отговор на въпроса "Защо точно тя?". Срещата ни се случи трудно, но и аз като Естер най-много обичам някой да ми каже, че нещо няма да стане. Преговаряхме на английски, чешки и български, но се получи. Естер се съгласи не просто да направим интервю в хотела пред камината. Тя ни позволи да се включим в една от тренировките й преди Световната купа в Банско. А след това дори ни посвири на китара.

Снимка: Ладислав Цветков

Какво е усещането да караш ски с олимпийска шампионка?

О, незабравимо е! И по-точно - опитите ни да я настигнем по пистата (смее се). Денят ни започна много рано и при минусови температури. В 07:45 часа сутринта екипът ни вече трябваше да е готов да потегли към пистите. Уговорката беше този ден да следваме по петите шампионката и щаба й. Тренировката започна точно в 8:00. Минус 12 градуса и твърда като камък писта - идеални условия за Естер и истинско предизвикателство за любители скиори като нас. Скоро разбрахме, че е невъзможно да се спускаме като олимпийски шампиони и бяхме безкрайно благодарни на треньора на Естер - Томаш Банк - за радиостанцията, която ни даде сутринта на разбора. С нейна помощ се ориентирахме къде по пистата лети в момента нашето супермомиче и все пак успяхме да я уловим в кадър... няколко пъти (смее се).

Снимка: Ладислав Цветков

Вижда се, че Естер е естествена, неподправена и искрена. С какво успя да те спечели тя и за какво си говорихте, когато камерите бяха изключени?

Първоначално Естер беше доста резервирана. Все пак говорим за истинска звезда. Тя има стриктна програма, която не може да нарушава. Нямаше как да стигна до нея. В подготовката за снимките трябваше да общуваме само с нейните асистенти. Нашият фотограф Ладислав Цветков влезе в ролята на парламентьор и на перфектен чешки стопли отношенията с най-важните хора в щаба на шампионката - треньорът и майка й. За мен остана за задача да стопя леда с Естер, която няколко пъти ни игнорира при опитите да говорим с нея. Това ме притесняваше, защото е хубаво да имаш личен контакт с човека, когото ще интервюираш. Да го усетиш, да го предразположиш, за да те приеме и да ти се довери. Вечерта преди интервюто разглеждах профилите й в социалните мрежи и... вече знаех какъв е пътят до сърцето на супермомичето. Уиндсърф!

Снимка: Instagram/esterledecka

Оказа се, че с Естер от години почиваме на едно и също място през лятото. Дори сме се виждали на плажа няколко пъти. Много се забавлявахме с този факт. Уиндсърфингът наистина сближава хората! Даже имаме нещо като договорка - това лято, ако се срещнем отново, тя да ми покаже тънкости на дъската, а аз да й помогна с уменията на тенис корта.

Снимка: Николета Маданска/Личен Архив

Какво не успяхме да видим на екрана – твоите вълнения и трепети от срещата ти с нея, или нещо друго?

Не успяхте да видите майката на Естер - Зузана, която е нещо като старши треньор на целия екип от професионалисти, с които работи шампионката. Тя е доста строга и резервирана към представителите на медиите като цяло. И много се притеснявах как ще реагира на идеята ми да накарам Естер да свири на китара.

Снимка: Instagram/esterledecka

Баща й е истинска рок звезда в Чехия, а брат й също се занимава с музика, освен че създава костюмите на супергерой, с които сестра му се състезава. Знаех, че Естер също е много музикална, но не обича да пее и да свири пред публика. Въпреки това организирах нещо като таен заговор. Мои приятели помогнаха да намерим китара в Банско и на финала на интервюто я помолих да изсвири нещо. Естер просто не можа да ми откаже, а майка й беше толкова развълнувана, че не спря да снима и да праща снимки и видео на баща й в Чехия. Сподели ни, че за първи път вижда Естер с китара в ръка пред публика. И ни благодари, че сме я накарали да се престраши.

Сигурно сте усетили колко искрена беше Естер по време на снимките. През цялото време имах усещането, че срещу мен стои приятел. А когато ми сподели, че си пада по Радо Янков и с най-сериозното си изражение заяви, че това е бъдещият й съпруг, просто не можах да скрия емоциите си. Аз наистина нямах представа, че ще каже такова нещо в ефир. Тя просто е такава - истинска и неподправена! Супермомиче от плът и кръв.


Снимка: Ладислав Цветков

Цялата история и интервюто на Николета Маданска с Естер Ледецка вижте тук: