Даяна Ханджиева се завърна от Уганда, където замина, за да помага на деца.

Актрисата разкри, че е мечтала да замине в Африка в продължение на 13 години. За това разбира Даниел Делибашев, основателна на фондация "Усмивки за Африка", се свързва с нея и й предлага да замине заедно с него. 

Снимка: https://www.instagram.com/dayana.handjieva/

Родителите на Даяна били доста притеснения от заминаването й. По тази причина и тя самата тръгнала с "торба със страхове", най-вече от болестите, които я очакват там.

Когато пристига на летище Ентебе обаче всичко си идва на мястото. Звездата от "Скъп наследници" сподели в ефира на "Преди обед", че много хора имат  грешна представа за африканците и макар те да са много бедни, са много цивилизован народ. Средната заплата там е около 3 пъти по-ниска от България, храната е по-евтина, но всички останали продукти са на цени като при нас.

Остава впечатлена от техния позитивизъм и вярата им в доброто. Когато пристига в центъра, на който фондацията помага, децата я посрещат с изпълнение на песента "Заедно" на Любо, Орлин и Графа.  

"Там има много талантливи и способни деца и инвестицията в тях е много смислена. Трябва им малко да им се подаде ръка, за да порастат"- разказва актрисата. 

От Африка Даяна си взема адунго - струнен инструмент, чийто звук прилича на арфата. Когато за пореден път се чува с деца от центъра, те я питат дали вече си го е настроила, за да свири.

"Децата там са невероятни - слънчица с постоянна усмивка на лицето. Те се радват и забавляват във всеки един момент. На практика видях какво е да се радваш на малкото. У нас това е само фраза за Фейсбук статус, но там наистина виждаш, че малкото може да ти донесе много радост" - категорична е Даяна.

Детенцето, към което има голяма слабост, е Рошана.

Когато за пръв път вижда Даяна, я посреща с каменно изражение. И макар актрисата да я взима в скута си и да я гушка, 3-годишното момиченце, не променя изражението си. Малко по малко обаче започва да се отпуска, докато един ден тичала към актрисата, за да я прегърне.

С децата в Уганда Даяна говори на английски. Научила е и някои думи и изрази на техния език. Вече може да попита някого как е, както и да благодари и да каже "Обичам те!".

За 1 месец не чух никой да се скара. А имат много предпоставки да мрънкат и да се оплакват. Не искаха дори да ме учат на лошите думички - те не обръщат внимание на лошото.

Въпреки трудностите за актрисата именно такъв начин на живот много по-приятен, отколкото луксозният.

"Хората там те стоплят и ти придават тяхното добро настроение!" 

Ден след като се връща в България, Даяна се разболяла.

Според нея от температурните разлики, но и от мъка. Вече планира следващото си пътуване до Уганда. 

"Искам да изкарам пари, за да съм максимално независима там. Искам и финансово да съм полезна. Там вече ми е втори дом. Това е мястото, което най-бързо почувствах като такова" - искрена е актрисата.  

Цялото предаване гледайте на btvplus.bg.