Във виното била истината. Съгласни сме, при това без да имаме предвид преносното значение на латинския израз. Когато стане въпрос за тази напитка, всяка от нас има конкретни предпочитания - не само за виното, но и за компанията, чашите, гарнитурата... С една дума, това си минава за изкуство.
Какво по-прекрасно от чаша вино с приятелки или с любим човек, а в средата на масата красиво аранжирано плато със сирена и плодове? Нищо. Проблемът е, че всеки, който е опитвал да направи въпросното произведение на изкуството, остава разочарован. Доста красиви снимки сме видели, на доста ресторанти сме ги поръчвали. И някак - изисканият вид не ни се получава, а по-скоро хаос, който при това никак не е творчески. Е, край. Сега ще ви научим на тънкостите. Защото е петък. Точното време.
#Платото
Често цялата картинка разваля неправилния съд за сервиране. Установихме от опит, че най-лесно и най-добре всичко изглежда на голяма дървена дъска, която има достатъчно пространство. Какъвто и съд да изберете, се уверете, че той е плосък, а не е под формата на купа.
#Сирената
Сигурни сме, че познавате гостите, приятелките и любимите си. Изберете сирена, които отговарят на общите вкусове, но при всички случаи се постарайте да има различни видове: такива с неутрален, по-лек и по-силен вкус. Разнообразете и с твърдостта на сирената - изберете кремообразни, средно меки или твърди. Добра комбинация би била рокфор, бри или камембер, гауда, козе сирене. Не забравяйте, че сирената с различни форми, текстури и цветове стоят по-добре едно до друго, отколкото еднаквите.
#Плодове
Подходящи са гроздето, крушите, ябълките, смокините и всички горски плодове.
#Подредбата
На дъската направете полукръг, който да започва с най-мекото и да приключва с най-твърдото сирене. Уверете се, че оставяте достатъчно място между сирената, а тях ги нарежете така, че да има и от коричката, и от вътрешността на конкретния вид, както например е при бри. В оставащото пространство в средата сложете плодовете - грозде, нарязани на половина смокини или на фини и тънки полумесеци ябълки. Точно до тях се погрижете да има сосиера, в която да има мед, сладко от кайсии, боровинки или малини. В горния десен ъгъл сложете нещо хрупкаво - крекери с неутрален вкус, хрупкави и прясно изпечени резенчета хляб, домашно приготвени брускети. В долния ляв сложете ядки, като орехите са най-добрият избор. Можете да добавите и карамелизирани бадеми или каквото е по ваш вкус. Това ще придаде изтънченост.
#Семпло
Погрижете се платото ви да бъде семпло! Не го претрупвайте с декорации, спирали, листа от магданоз, мента, плодове. Подредете го със старание, но все пак го оставете с малко небрежен вид. Наздраве!