Ако от Великден ви е останал козунак, който вече е станал сух и ронлив, или пък имате остатъци от друг тестен сладкиш, който се чудите какво да правите - тази торта е вашето спасение. Блатът е от подредени на два етажа филийки козунак, омекотен от вкусен захарен сироп. А кремът му придава допълнителна сладост и красота.
За свежест на сладкиша използваме няколко резена и сок от лайм. Парченцата му са красиви, защото тъмнозелената кора контрастира на златистата вътрешност. Разбира се, може да замените и с лимон. Спокойно може да използвате и други плодове - ягоди, малини, боровинки или киви.
Съставки
- 10 филии Козунак
- 100 мл Сладкарска сметана
- 100 г Крем сирене
- 40 г Бял шоколад
- 2 с.л. Кафява захар
- 150 мл Вода
- 1 стрък Мащерка
- 1/2 бр. Лайм
Начин на приготвяне
- 1. Наредете тънко нарязаните филийки козунак в поднос на два реда. Това ще е основата на тортата. Може да използвате форма със свалящи се стени - така ще оформите кръг, а и после ще отстраните лесно.
- 2. Направете захарен сироп, като сварите водата, със захарта и свежите клончета мащерка. След като леко се сгъсти и поизстине, добавете няколко капки сок от лайм. Сиропирайте стария козунак, като внимавате да не прекалите с количеството, за да не стане кашкаво, но и да не оставите сухи места.
- 3. Разбийте сметаната на пухкав крем. Добавете крем сиренето и разбъркайте.
- 4. Стопете шоколада на водна баня, на ниска температура. Разбъркайте и сложете в сместа.
- 5. Белия крем разпределете равномерно върху сиропираните блатове.
- 6. Украсете с резени лайм и стръкове прясна мащерка. Приберете в хладилника за няколко часа, за да омекне козунакът от сиропа и крема.