Думата "киноа" идва от изписването на испански на името на индианското племе кечуа "кinwa". Древните инки са считали културата за свещена и са я наричали "майката на всички зърна".
Тази култура НЕ съдържа глутен - добра новина за всички, които имат непоносимост към тази съставка. Обяснението е простичко - киноа, всъщност, принадлежи не към семейство Житни, а към Щирови, към които се отнасят спанака и цвеклото. В сравнение с всички други зърнени култури, киноата се отличава с високото си съдържание на ценни хранителни вещества. Зърната съдържат незаменими аминокиселини, както и впечатляващи количества калций, фосфор и желязо.
Съставки
- 1 ч.ч. Черни маслини
- 1/2 бр. Лимон
- 1 връзка Кориандър
- 1 ч.ч. Киноа
- 2 бр. Домати
- 4 с.л. Зехтин
- 2 бр. Авокадо
- 1 консерва Сладка царевица
- 1 щипка Сол
Начин на приготвяне
- 1. Киноата се измива предварително под течаща вода. Вари се във вода в съотношение 1:2. След кипване се оставя на бавен огън около 20 мин. Прецежда се в гевгир.
- 2. Изсипва се в широка купа. Прибавят се нарязаното на кубчета авокадо, царевицата, нарязаните на четвъртинки домати, лукът, маслините и накълцаният кориандър.
- 3. Всичко се залива се с дресинг от сока на половин лимон, сол, черен пипер и зехтин и се разбърква.