Рибата е особено полезна храна и е редно да я консумираме поне веднъж седмично. Запечена в тиган или на фурна, запазва полезните си свойства максимално.
В тази рецепта е точно така - филето от риба тон се запича на грил тиган от двете страни, така че в средата да запази розовия си цвят. Може да приготвите и със сьомга или бяла риба.
Като гарнитура просото ще даде допълнителна питателност на ястието, без да ви товари с празни калории. Грилованите зеленчуци пък са много ароматни, а добавят и цвят в чинията.
Звездата на тази рецепта е запеченият чесън. Разрязани на половинки, главите приличат на истински цветя. Когато се запече леко, чесънът става с консистенция на пюре, а ароматът и вкусът му са още по-концентрирани. Със сигурност ще ви хареса.
Съставки
- 1 ч.ч. Просо
- 300 г Риба тон
- 1 бр. Тиквички
- 1 бр. Патладжан
- 4 глави Чесън
- 8 с.л. Зехтин
- 1 с.л. Сол
- 6 стръка Мащерка
- 1 бр. Люта червена чушка
- 1/2 бр. Лимон
- 1 ч.л. Черен пипер
Начин на приготвяне
- 1. Сипете 2 ч.ч. вода в тенджера и добавете малко сол. В подсолената вода изсипете просото и оставете да се свари до готовност.
- 2. През това време пригответе филето от риба тон. Овкусете със сол, черен пипер и зехтин, като леко ги втриете от двете страни на месото. Запечете в силно загрят грил тиган за около 5 минути от всяка страна. Отвън филето става светлокафяво, а отвътре се запазва златисто.
- 3. Измийте и нарежете зеленчуците на шайби с дебелина около 1,5 см. Патладжаните поставете в дълбока купа, посолете и оставете за 15 минути, за да отделят горчивия си сок. След това изплакнете обилно. След това подредете зеленчуците в тавичка.
- 4. Главите чесън измийте и обелете от външните люспи под течаща вода. Срежете на половина. Поставете ги между останалите зеленчуци. Добавете стръкчета прясна мащерка, люта чушка и овкусете със сол. Полейте обилно със зехтин. Печете във фурна с вентилатор на 200 градуса, докато омекнат и станат златисти.
- 5. Поставете рибата върху канапе от просо. Подредете зеленчуците. Поставете и запечения, ароматен чесън.
- 6. Може допълнително да полеете с още зехтин, да добавите розова хималайска сол на едри кристали, лимонов сок и резени, както и дребни кисели плодове - боровинки, арония или къпини.