Бирата не е само за пиене. Може да я изядете, когато влиза в състава на хляб или сладкиши.
От тази питка всеки може да си откучипи хлебно топче и да си направи домашен хамбургер или да хопне просто с масълце и шарена сол.
Бира за компания, разбира се, винаги е добро решение.
Съставки
- 42 г Прясна мая
- 1 кг Брашно
- 400 мл Бира
- 1/2 с.л. Сол
- 1 ч.л. Кафява захар
Начин на приготвяне
- 1. Затоплете леко водата. Разтворете в нея маята и захарта.
- 2. Пресейте брашното и направете кладенче. Сипете солта.
- 3. На тънка струйка добавете водата с мая и започнете да месите тесто. За да усвоите цялото брашно, сипвайте бирата под лек наклон, за да не се образува пяна. Тестото трябва да стане много меко.
- 4. Оставете да втаса за около 30 минути. След това премесете или разбъркайте с дървена лъжица и оставете да почива още 30 минути. Най-добре в помещение на стайна температура, завито с памучна кърпа.
- 5. Когато удвои обема си, премесете тестото още веднъж. Накъсайте го на парчета с еднаква големина и ги оформете на топчета.
- 6. Намажете дъното и стените на дълбока кръгла тава с олио. Подредете топчетата в концентрични кръгове. Намажете ги със зехтин или разбито яйце. Поръсете със сусам или ленено семе.
- 7. Печете за 45 минути на 180 градуса с вентилатор.