Подходяща не само за Бъдни вечер, но и за закуска през почивните дни.
 

Съставки

  • 2 с.л. Захар
  • 1 с.л. Сол
  • 3 с.л. Олио
  • 125 г Краве масло
  • 1 с.л. Оцет
  • 3 бр. Яйца
  • 3 с.л. Кисело мляко
  • 200 мл Прясно мляко
  • 200 мл Газирана вода
  • 2 кг Брашно
  • 1 кубче Мая

Начин на приготвяне

  • 1. В голям съд се пресява 1.5 кг. брашно. Прави се кладенче и в него се изсипват разтворената мая в топлото мляко (не горещо) с 1 с.л. захар и щипка сол, газираната вода, 2 яйца и белтъкът на третото яйце.
  • 2. Добавят се останалата захар и сол, киселото мляко и олиото.
  • 3. Започва да се бърка и се замесва тесто. Меси се 5-10 мин., ако лепне, се добавя още брашно.
  • 4. Тестото се бие 100 пъти върху масата и се меси. Оставя се да втаса 30 мин. на топло.
  • 5. Разделя се на 4 части. От всяка част се прави кора. Всяка кора се намазва с масло и се слага върху другата.
  • 6. Разрязват се на 16 триъгълничета. Всяко се навива, като се започне от дебелата страна. Подреждат се в дълбока тава, намазана с олио, едно до друго с връхчето нагоре (може и 2 тави). Оставят се да втасат на топло 1-1ч.и 30 мин.
  • 7. Питата се намазва с жълтъка и се слага да се пече на умерена фурна. Когато се зачерви, се пробва с дълга клечка - ако по нея остава тесто, трябва да се пече още. За да не загори отгоре, се покрива с хартия за печене, фолио или вестник.