Лек и много ароматен десерт. И понеже морето доста ни опиянява, добавяме към крема на тази бисквитена торта още малко ликьор. В конкретния случай използваме датски яйчен ликьор, с който е пълна шоколадовата бутилка, избрана за декорация. Вие може да използвате всякакъв плодов ликьор - билков Кюмерлинг, вишновка, Лимончело, Мараскино и др. Добавен към крема, му придава не само наситен аромат, но и леко променя вкуса му. 


Може да изберете обикновени бисквити или тънки маслени. Важно е съотношението бисквита-крем, като дебелина на слоя, да е 1:2. За допълнителен аромат и мекота на бисквитите, всяка от тях предварителнос е потапя в топло билково прясно мляко. Това е една от малките тайни на тази торта. 


Оставете тортата да престои една нощ в хладилника, за да може кремът да проникне и тортата да бъде мека.

Съставки

  • 1 пакет Нишесте
  • 2 с.л. Вишнев ликьор
  • 6 стръка Мащерка
  • 1200 мл Прясно мляко
  • 1 пакет Бисквита
  • 4 с.л. Захар

Начин на приготвяне

  • 1. Отделете мляко в една чаена чаша и в него разтворете нишестето. 200 мл от млякото сипете в малка касерола и кипнете, заедно с мащерката. Така то ще добие много приятен аромат. Билковото мляко се използва за топене на бисквитите. 

     

  • 2. Останалата част от прясното мляко (около литър) сложете на котлона на средна мощност. Подсладете със захарта. Когато кипне, на тънка струйка добавете млякото с разтворено нишесте. Бъркайте енергично с дървена лъжица. Готовият крем свалете от котлона. Добавете ликьора. Разбърквайте от време на време или покрийте с капак и найлон, за да не образува кора. 

     

  • 3. Изберете широка, плоска чиния. Топвайте всяка бисквита в млякото с мащерка за няколко секунди. така омекват и стават по-порести, за да могат да попият по-добре от крема. Подредете няколко (9 бр.) бисквити за първия блат. Отгоре сложете няколко супени лъжици от крема и разстелете равномерно. 
  • 4. Повтаряйте, докато не свършат бисквитите и кремът. За по-голяма стабилност на тортата, в различните блатове бисквитите се редят в различни посоки - първо хоризонтално, след това - вертикално. 
  • 5. Най-отгоре завършете с крем, намажете и стеничките по височина. 
  • 6. За украса може да използвате свежа мащерка или да наръсите ситно настърган тъмен шоколад. Комбинира се много добре с ликьора в крема.