Сладко, лепкаво и ароматно - десертите в персийската кухня почти винаги са били такива. Захарен сироп и ядки често допълват вкуса на сладкишите. В тази рецепта се използва шамфастък, с който сладкишът се поръсва обилно за повече цвят и вкус.
Съставки
- 120 г Шамфъстък
- 1/4 ч.л. Кардамон
- 1/4 ч.л. Шафран
- 1/2 ч.ч. Захар
- 140 г Бадемово брашно
Начин на приготвяне
- 1. Накиснете шафрана в 2 супени лъжици гореща вода. Оставете го така за 20 минути.
- 2. Сипете захарта заедно с 1/3 чаена чаша вода в тенджера и кипнете. Оставете да поври 10 минути на средна температура. Сиропът трябва да се сгъсти.
- 3. Добавете кардамона на прах.
- 4. Свалете тенджерата от котлона и добавете бадемовото брашно, лъжица по лъжица. Разбъркайте.
- 5. Добавете и шафрана.
- 6. Бъркайте продължително, докато се смесят добре всички съставки.
- 7. Покрийте правоъгълна тавичка със свежо фолио за съхранение. Прехвърлете сместа в него. Разстелете с шпатула. Притиснете с длани, така че да стане плътно.
- 8. Оставете сладкиша да изстине. Охладения блат нарежете на квадрати или ромбове и поръсете щедро с шамфъстъци.