Сладко, лепкаво и ароматно - десертите в персийската кухня почти винаги са били такива. Захарен сироп и ядки често допълват вкуса на сладкишите. В тази рецепта се използва шамфастък, с който сладкишът се поръсва обилно за повече цвят и вкус.

 

 

 








 

Съставки

  • 120 г Шамфъстък
  • 1/4 ч.л. Кардамон
  • 1/4 ч.л. Шафран
  • 1/2 ч.ч. Захар
  • 140 г Бадемово брашно

Начин на приготвяне

  • 1. Накиснете шафрана в 2 супени лъжици гореща вода. Оставете го така за 20 минути.
  • 2. Сипете захарта заедно с 1/3 чаена чаша вода в тенджера и кипнете. Оставете да поври 10 минути на средна температура. Сиропът трябва да се сгъсти.
  • 3. Добавете кардамона на прах.
  • 4. Свалете тенджерата от котлона и добавете бадемовото брашно, лъжица по лъжица. Разбъркайте.
  • 5. Добавете и шафрана. 
  • 6. Бъркайте продължително, докато се смесят добре всички съставки.
  • 7. Покрийте правоъгълна тавичка със свежо фолио за съхранение. Прехвърлете сместа в него. Разстелете с шпатула. Притиснете с длани, така че да стане плътно.
  • 8. Оставете сладкиша да изстине. Охладения блат нарежете на квадрати или ромбове и поръсете щедро с шамфъстъци.