Пенерлията е тестено ястие с много масло и сирене, топло и дъхаво, когато току-що се извади от фурната. Прави се с месени кори, които се разточват и обилно се намасляват. Може да се използва олио, но вкусът е доста по-мек, когато е с разтопено масло. 


Пенерлията е ястие, което напомня хем баница, хем тутманик и масленица.


В миналото пенерлия се е приготвяла в казанлъшките села основно за празници, и най-вече за сватба. Тестото се замесвало в съботата преди венчавката. Другото име на пенерлия е панталийник. 

Съставки

  • 500 г Краве сирене
  • 3 с.л. Олио
  • 42 г Мая
  • 1 ч.л. Сол
  • 1 ч.л. Захар
  • 200 мл Прясно мляко
  • 1 ч.ч. Кисело мляко
  • 8 бр. Яйца
  • 1 кг Бяло брашно
  • 150 г Краве масло

Начин на приготвяне

  • 1. Затоплете прясното мляко леко. Добавете захарта и 2 с. л. отбрашното.  Размийте маята в млякото сръка и оставете да шупне за около 10 минути. 
  • 2. Пресейте брашното, заедно със солта. Оформете кладенче втава или върху плота, на който ще месите. Чукнете 4 от яйцата и добавете олиото.Забъркайте с дървена лъжица или с ръка, за да смесите съставките. Не месете всеоще. 
  • 3. Разбъркайте киселото мляко в чаша и го изсипете в сместа.Отново разбъркайте. 
  • 4. Накрая добавете маята с прясното мляко и замесете. Когато сеполучи гладко тесто, завийте с кърпа и оставете да втаса на стайна температура.За да подсилите втасването, може да сложите на по-топло място или да завиете спо-дебела кърпа. 
  • 5. Чукнете останалите яйца в дълбока купа и разбийте. Добаветесиренето и го натрошете с вилица. Смесете всичко, за да стане хомогенно. 
  • 6. Готовото тесто се премесва и се разточват с точилка, върхунабрашнена повърхност на кори с дебелина около сантиметър. 
  • 7. Намажете дъното и стените на тава с масло. Редената пенерлиясе прави, като редувате кора, масло и смес със сирене, докато корите свършат.Завършва се с кора, която само се намазва с масло, без сирене. 
  • 8. Друг вариант е намазнената кора със сирене да се завие наруло и да се направи като вита баница.  
  • 9. Оставете пенерлията да втаса за още около 20 минути. Намажетес разбито яйце и печете във фурна, загрята на 200 градуса.