Освен че притежава изключителни вкусови качества, карфиолът се слави и с незаменимите си лечебни свойства. Благодарение на богатото си съдържание на витамин С, както и на цял куп антиоксиданти, този зеленчук с право си е спечелил прозвището "еликсир на младостта".

Съставки

  • 5 с.л. Светли стафиди
  • 4 с.л. Кедрови ядки
  • 1 бр. Праз
  • 3 скилидки Пресен чесън
  • 1 бр. Лимон
  • 2 с.л. Краве масло
  • 1 ч.л. Морска сол
  • 3 с.л. Пресен риган
  • 3 с.л. Зехтин
  • 350 г Карфиол
  • 350 г Лилав карфиол
  • 4 с.л. Магданоз

Начин на приготвяне

  • 1. Загрейтефурната до 190° C. Покрийте дъното на голяма тава със зехтин, добавете ригана,морската сол и черния пипер.
  • 2. Накраяприбавете и розичките карфиол. 
  • 3. Печете25-30 минути или докато карфиолът се покрие със златист загар. 
  • 4. Изсипете вкупа и оставете настрана. 
  • 5. Междувременносложете маслото в тиган на средно слаб огън. Добавете кората на 1 лимон. 
  • 6. Сотирайте,докато кората започне да изпуска приятен цитрусов аромат, след това добаветечесъна и праза. Разбърквайтев продължение на 5-7 минути, докато празът омекне.  
  • 7. Добаветезлатните стафиди, докато се затоплят. След това изсипете сместа в купата скарфиола. 
  • 8. В същиятиган добавете кедровите ядки. Печете на среден огън, като разбърквате често, около1-2 минути или докато кедрови ядки се запекат. 
  • 9. Отстранетеги от огъня и ги изсипете в купата със смес от карфиол. 
  • 10. Изстискайтесока от един лимон и поръсете с магданоза.
  • 11. Подправетена вкус и сервирайте веднага!