Освен че притежава изключителни вкусови качества, карфиолът се слави и с незаменимите си лечебни свойства. Благодарение на богатото си съдържание на витамин С, както и на цял куп антиоксиданти, този зеленчук с право си е спечелил прозвището "еликсир на младостта".
Съставки
- 5 с.л. Светли стафиди
- 4 с.л. Кедрови ядки
- 1 бр. Праз
- 3 скилидки Пресен чесън
- 1 бр. Лимон
- 2 с.л. Краве масло
- 1 ч.л. Морска сол
- 3 с.л. Пресен риган
- 3 с.л. Зехтин
- 350 г Карфиол
- 350 г Лилав карфиол
- 4 с.л. Магданоз
Начин на приготвяне
- 1. Загрейтефурната до 190° C. Покрийте дъното на голяма тава със зехтин, добавете ригана,морската сол и черния пипер.
- 2. Накраяприбавете и розичките карфиол.
- 3. Печете25-30 минути или докато карфиолът се покрие със златист загар.
- 4. Изсипете вкупа и оставете настрана.
- 5. Междувременносложете маслото в тиган на средно слаб огън. Добавете кората на 1 лимон.
- 6. Сотирайте,докато кората започне да изпуска приятен цитрусов аромат, след това добаветечесъна и праза. Разбърквайтев продължение на 5-7 минути, докато празът омекне.
- 7. Добаветезлатните стафиди, докато се затоплят. След това изсипете сместа в купата скарфиола.
- 8. В същиятиган добавете кедровите ядки. Печете на среден огън, като разбърквате често, около1-2 минути или докато кедрови ядки се запекат.
- 9. Отстранетеги от огъня и ги изсипете в купата със смес от карфиол.
- 10. Изстискайтесока от един лимон и поръсете с магданоза.
- 11. Подправетена вкус и сервирайте веднага!