Мариноването на пилето отнема по-дълго време, защото това е единственият начин месото да се запази сочно и да се получи максимално наситен вкус.
Най-вкусното и хрупкаво месо, което същевременно се запазва и нежно, се получава, когато се комбинира суха марината с млечен сос за потапяне. Млечният сос се приготвя много лесно, като към пълномасленото мляко се добави лимонв сок, който го пресича и сгъстява.
За да сте сигурни, че ще изпържите правилно пилето, трябва да поддържате постоянна, не много висока температура на олиото. Температурата на олиото спада, след като потопите парчетата пилешко. Затова не препълвайте тигана и регулирайте температурата на олиото чрез тази на котлона.
Използвайте тиган с дебело дъно. Чугунените са много подходящи. С него по-лесно се поддържа еднаква температура.
За да отцедите излишната мазнина, сложете готовите бутчета върху решетка. Ако използвате хартия или салфетка, това ще направи пилето влажно.
Подходящата гарнитура за това пиле е печена царевица и прясна, зеленолистна салата.
Съставки
- 2 с.л. Царевично брашно
- 225 г Брашно
- 1 ч.л. Морска сол
- 1 с.л. Сух чесън
- 1 с.л. Червен пипер
- 2 ч.л. Суха мащерка
- 2 шепи Лимонови кори
- 3 ч.ч. Олио
- 1 бр. Яйце
- 1 с.л. Лимонов сок
- 250 мл Прясно мляко
- 10 бр. Пилешки бутчета
- 2 ч.л. Лют червен пипер
Начин на приготвяне
- 1. Смесете настърганите лимонови кори, мащерката червения пипер, сухия чесън и морската сол в голяма чиния. Разбъркайте с лъжица, за да се получи ароматна суха марината.
- 2. Измийте бутчетата - използвайте горни и долни, и ги подсушете. След това оваляйте в сухата марината от всички страни. Подредете ги в тава, покрийте с кърпа и оставете на хладно място за 12 часа.
- 3. Смесете двата вида брашно с лютия червен пипер и разбъркайте. Ако искате по-пикантен вкус, може допълнително да добавите и черен, прясно смлян пипер.
- 4. Сипете лимоновия сок в пълномасленото прясно мляко и оставете настрани за 10 минути. От киселината то ще се пресече и ще се образува маслена, гъста смес. Когато е готова, добавете яйцето и разбъркайте.
- 5. Потопете маринованите пилешки бутчета в млечната смес, след което ги сложете в тази с брашното. Така ще направите хрупкава панировка за всяко бутче.
- 6. Сипете олиото в дълбок тиган. Загрейте, докато стигне температура 170 градуса. Ако нямате термометър за проверка, може да капнете капка от млечната смес. Ако започне да се цвърчи веднага, значи мазнината е стигнала нужната температура.
- 7. Всяко бутче пържете за 10-12 минути. Не препълвайте тигана. Важно е да има разстояние между парчетата месо,з а да не залепват и за да се изпържат добре от всички страни.
- 8. Готовите бутчета подредете върху тавичка с решетка, за да се отцеди мазнината. Може да сложите във фурната, загрята на 140 градуса, за да ги държите топли, докато всички станат готови.