Това е класическо ястие в националната българска кухня, но може да му придадете италиански привкус с връзка свеж босилек или риган.
Съставки
- 1 кубче Зеленчуков бульон
- 3 листенца Пресен джоджен
- 1 връзка Магданоз
- 1/2 ч.л. Риган
- 1 връзка Босилек
- 2-3 с.л. Зехтин
- 2 глави Лук
- 5 бр. Домати
- 2 ч.ч. Бял ориз
- 1 ч.л. Черен пипер
Начин на приготвяне
- 1. В дълбок тиган се сипва зехтин. Лукът се нарязва на много ситно и се слага да се запържи в мазнината. Поръсва се с червен пипер.
- 2. Доматите се обелват и настъргват на едро ренде. Добавят се в тигана, разбъркват се с лука и се оставят за около 10-15 минути на слаб огън.
- 3. Прибавя се 1 л топла вода с разтворен в нея зенечуков бульон.
- 4. След това се слагат оризът и свежите подправки - босилек, магданоз и джоджен, нарязани на много ситно.
- 5. Ястието се овкусява със сол и бял пипер. Разбърква се добре и се оставя на котлона, докато оризът поеме водата.
- 6. Ястието се поръсва с риган.