Наближава Никулден, предвестник на многобройните коледни и новогодиши празнични дни. По този повод ви поднасяме рецептите на едно класическо рибно блюдо и две постни, но с предпарзничен привкус ястия. Основният им плътен вкус на се дължи на включените в тях различни представители от света на варивата – ориз, боб, леща и булгур.

Традиционен никулденски шаран с ориз

Продукти:

1 шаран с тегло от 1,5 до 3 кг
200 г арпаджик
150-200 г (в зависимост от големината на шарана) ориз
50 г стафиди
100 г счукани орехови ядки
½ китка магданоз
стръкче розмарин
щипка сушена мащерка
1 дафиново листо
черен пипер
сол
½ ч.ч. зехтин
1 лимон

Приготяне:

Шаранът се почиста от люспите и се измива добре. Облива се обилно със сока от половината лимон и се посолява отътре и отвън. Оставя се настрана. Приготвяне на плънката: В голям тиган със зехтин леко се задушава арпаджикът за 2-3 минути. Прибавя се оризът и се бърка, докато стане прозрачен. Добавят се останалите продукти – стафидите, ядките и подправките. Плънката се залива с 2 ч.ч. топла вода и се оставя да покъкри най-много 8-10 минути, докато се посгъсти. Сваля се от огъня и след като се поохлади, се напълва шарана. Пече се в умерено загрята фурна на 150-180 градуса около 40-50 минути, като преди това под него се поставят лозови или върбови пръчици, за да не залепне.

 

Забавния коментар на Явор Сарафов от журито на MasterChef за рибата на Марианна вижте във видеото.

Продължаваме с рецептите, подходящи за Никулден. Освен традиционния шаран има и други неща, които може да приготвите. 

Манастирска чорба с боб и леща

Продукти за 6 порции:

300 г боб
300 г леща
3 средно големи моркова
4-5 картофа
3 глави лук
2 стръка праз
150 мл олио китка магданоз
оцет и сол на вкус

Приготвяне:

Най-напред бобът и лещата се варят, докато започнат да омекват заедно с олиото. Малко след това се прибавят нарязаните моркови, лука, праза и картофите. Варенето продължава, докато бобът се свари напълно. Чорбата се посолява, още докато е на огъня. Поднася се поръсена с магданоз и подправена с оцет.

Постни сарми с булгур

Продукти за 1 тенджера:

20-25 листа кисело зеле
2 ч.ч. булгур
2 големи глави лук
1 голям морков
суха червена чушка, запечена на котлона
шепа стафиди
½ ч.ч. олио
черен пипер
червен пипер
кимион
ронена чубрица
сол

Приготвяне:

В половината от олиото леко се задушават наситненият лук, настърганите моркови, булгурът и натрошената запечена чушка. Прибавят се подправките и плънката се залива с 3 ч.ч. топла вода. Вари се, докато булгурът набъбне. Снема се от огъня и с така приготвената плънка се завиват на сърми в зелевите листа. Нареждат се в тенджерата, поръсват се отново с червен пипер, като между тях се поставя и едно дафиново листо. Сърмите се сезаливат с разреден с топла вода зелев сок и останалата част от олиото, като накрая се притискат отгоре с чиния. Похлупват се и се варят 60 до 90 минути на тих огън.