Какво различава тази мусака от традиционната?
1. Използват се родопски картофи, а те са едни от най-вкусните. Заради специфичния климат в Родопите, растения рядко боледуват и рядко ги нападат вредители, поради което (почти) не се използват химически препарати.
2. Картофите задължително се овкусяват с джоджен.
Съставки
- 1,5 кг Картоф
- 1 глава Лук
- 4 бр. Яйца
- 500 мл Прясно мляко
- 2 щипки Сол
- 2 щипки Черен пипер
- 3 стръка Пресен джоджен
- 2 стръка Магданоз
- 350 г Кайма
- 2 бр. Моркови
- 2 бр. Домати
Начин на приготвяне
- 1. Ситно нарязания лук се запържва до златисто.
- 2. Към лука се добавя каймата и нарязаните домати. разбърква се с дървена лъжица, така че каймата да се надроби на малки парчета. Оставя се да поври, докато се изпари малко повече от половината течност от доматите.
- 3. Овкусява се със солта и черния пипер.
- 4. Обелените и измити картофи се режат на кръгчета с дебелина около сантиметър. Изпържват за съвсем кратко, за да омекнат. Посоляват се и половината се подреждат в тавичка.
- 5. Върху картофите се изсипва сместа с каймата. Отгоре се нареждат останалата половина картофи.
- 6. Яйцата и млякото се разбиват и с тях се залива мусаката.
- 7. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути.
- 8. Върху изпечената мусаката се поръсва пресен джоджен.