Какво различава тази мусака от традиционната?
1. Използват се родопски картофи, а те са едни от най-вкусните. Заради специфичния климат в Родопите, растения рядко боледуват и рядко ги нападат вредители, поради което (почти) не се използват химически препарати. 
2. Картофите задължително се овкусяват с джоджен. 
Съставки
- 1,5 кг Картоф
 - 1 глава Лук
 - 4 бр. Яйца
 - 500 мл Прясно мляко
 - 2 щипки Сол
 - 2 щипки Черен пипер
 - 3 стръка Пресен джоджен
 - 2 стръка Магданоз
 - 350 г Кайма
 - 2 бр. Моркови
 - 2 бр. Домати
 
Начин на приготвяне
- 1. Ситно нарязания лук се запържва до златисто.
 - 2. Към лука се добавя каймата и нарязаните домати. разбърква се с дървена лъжица, така че каймата да се надроби на малки парчета. Оставя се да поври, докато се изпари малко повече от половината течност от доматите.
 - 3. Овкусява се със солта и черния пипер.
 - 4. Обелените и измити картофи се режат на кръгчета с дебелина около сантиметър. Изпържват за съвсем кратко, за да омекнат. Посоляват се и половината се подреждат в тавичка.
 - 5. Върху картофите се изсипва сместа с каймата. Отгоре се нареждат останалата половина картофи.
 - 6. Яйцата и млякото се разбиват и с тях се залива мусаката.
 - 7. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути.
 - 8. Върху изпечената мусаката се поръсва пресен джоджен.
 

                                






                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    

    