Какво различава тази мусака от традиционната?

1. Използват се родопски картофи, а те са едни от най-вкусните. Заради специфичния климат в Родопите, растения рядко боледуват и рядко ги нападат вредители, поради което (почти) не се използват химически препарати. 

2. Картофите задължително се овкусяват с джоджен. 

 

Съставки

  • 1,5 кг Картоф
  • 1 глава Лук
  • 4 бр. Яйца
  • 500 мл Прясно мляко
  • 2 щипки Сол
  • 2 щипки Черен пипер
  • 3 стръка Пресен джоджен
  • 2 стръка Магданоз
  • 350 г Кайма
  • 2 бр. Моркови
  • 2 бр. Домати

Начин на приготвяне

  • 1. Ситно нарязания лук се запържва до златисто.
  • 2. Към лука се добавя каймата и нарязаните домати. разбърква се с дървена лъжица, така че каймата да се надроби на малки парчета. Оставя се да поври, докато се изпари малко повече от половината течност от доматите.
  • 3. Овкусява се със солта и черния пипер. 
  • 4. Обелените и измити картофи се режат на кръгчета с дебелина около сантиметър. Изпържват за съвсем кратко, за да омекнат. Посоляват се и половината се подреждат в тавичка. 
  • 5. Върху картофите се изсипва сместа с каймата. Отгоре се нареждат останалата половина картофи.
  • 6. Яйцата и млякото се разбиват и с тях се залива мусаката. 
  • 7. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути.
  • 8. Върху изпечената мусаката се поръсва пресен джоджен.