Различното в този ябълков пай е, че се сервира под формата на мини хапчици.

Съставки

  • 1 бр. Яйце
  • 2 1/2 ч.ч. Брашно
  • 2 ч.л. Захар
  • 220 г Краве масло
  • 1/2 ч.ч. Ледена вода
  • 1/2 ч.л. Сол
  • 1 с.л. Вода
  • 1 бурканче Сладко от ябълки
  • 1 ч.л. Кора от портокал

Начин на приготвяне

  • 1. Маслото се нарязва на кубчета и се смесва с брашното, солта и захарта в купата на кухненския робот, така че да се оформят трохи.
  • 2. Добавя се ¼ ч.ч. от ледената вода и се продължава разбъркването. Слага се и другата част от водата.
  • 3. Тестото се размесва и оформя на ръка. Завива се с прозрачно фолио и се слага в хладилника за 30 минути.
  • 4. Към сладкото от ябълки се добавят портокаловата кора и канелата.
  • 5. Фурната се загрява на 220 градуса. Изважда се тестото от хладилника и се разточва на кора. Изрязват се кръгчета и се подреждат половината от тях в тава, застлана с намаслена хартия за печене.
  • 6. Яйцето се разбива и се добавя 1 с.л. вода. Тестото се намазва по края, слага се от ябълковата плънка по средата и се покрива с друго парче тесто.
  • 7. Правят се малки прорези отгоре с остър нож и се притискат по края, така че пайовете да се затворят добре.
  • 8. Отгоре се намазват с яйце и се поръсват със захар. Слагат се във фурната и се пекат около 15 минути.