Различното в този ябълков пай е, че се сервира под формата на мини хапчици.
Съставки
- 1 бр. Яйце
- 2 1/2 ч.ч. Брашно
- 2 ч.л. Захар
- 220 г Краве масло
- 1/2 ч.ч. Ледена вода
- 1/2 ч.л. Сол
- 1 с.л. Вода
- 1 бурканче Сладко от ябълки
- 1 ч.л. Кора от портокал
Начин на приготвяне
- 1. Маслото се нарязва на кубчета и се смесва с брашното, солта и захарта в купата на кухненския робот, така че да се оформят трохи.
- 2. Добавя се ¼ ч.ч. от ледената вода и се продължава разбъркването. Слага се и другата част от водата.
- 3. Тестото се размесва и оформя на ръка. Завива се с прозрачно фолио и се слага в хладилника за 30 минути.
- 4. Към сладкото от ябълки се добавят портокаловата кора и канелата.
- 5. Фурната се загрява на 220 градуса. Изважда се тестото от хладилника и се разточва на кора. Изрязват се кръгчета и се подреждат половината от тях в тава, застлана с намаслена хартия за печене.
- 6. Яйцето се разбива и се добавя 1 с.л. вода. Тестото се намазва по края, слага се от ябълковата плънка по средата и се покрива с друго парче тесто.
- 7. Правят се малки прорези отгоре с остър нож и се притискат по края, така че пайовете да се затворят добре.
- 8. Отгоре се намазват с яйце и се поръсват със захар. Слагат се във фурната и се пекат около 15 минути.