Плоският хляб rgaïf идва от Южно Мароко. Като вкус е по-скоро неутрален, затова може да се яде със сирене, месо, чубрица или мед и конфитюр. Може да го топите в супата или в соса на основно ястие.
Мароканският хляб трябва да се получи по-плосък и от пица. Най-добре се получава, когато тестото се опъва и притиска с ръцете върху плота или масата. Когато тестото е еластично, леко се прибира. Просто го разточете толкова, колкототърпението ви позволи.
Съставки
- 1 с.л. Краве масло
- 1 ч.ч. Олио
- 1/2 ч.л. Сол
- 500 г Брашно
- 1/2 ч.ч. Царевичен грис
Начин на приготвяне
- 1. От продуктите се омесва не много твърдо тесто. Оставя се за 2 часа да почине, завито под свежо домакинско фолио и памучна кърпа.
- 2. Ръцете се намазняват с олио. От тестото се откъсват парчета и се овалват топчета между дланите.
- 3. Маслото се разтопява и се смесва с останалото олио. С мазнината се намазва плота и тестото се разточва, докато стане много тънка кора. Всяка кора също се намазва с мазнината и се поръсва с малко количество ситна грис.
- 4. Корите се нарязват на ленти. всяка лента отново се намазва с мазнина. Поставят се една върху друга и се усукват около ръката.
- 5. Подреждат се и се оставят покрити с кърпа за 30 минути. Леко се притискат с ръка, така че да се получат питки.
- 6. Пекат в тиган с малко от мазнината на слаб огън.