Почивка на море не означава непременно all inclusive и хранене по ресторанти. Много хора избират бюджетните решения, при които сами приготвят храната си. Разбира се, все пак е почивка и никой не иска да се застоява особено дълго край котлона. Затова бързите салати, месото на скара и някои лесни за приготвяне варива са за предпочитане. Лещата е добър избор, защото става готова бързо. Ако използвате червена леща, ще ви отнеме не повече от 30 минути с подготовката и варенето на продуктите. На морето я приготвят с подправки, които могат да се намерят лесно в пресен вид - мащерка, чубрица, и такива, които са характерни за ястията с морски продукти - гюзум и мента.
4 причини да си варите леща на морето
# Евтина е. Така ще останат пари за сладолед, бира и други благини на плажа.
# Приготвя се бързо и простичко.
# Ако сте на почивка с деца, е добре от време на време да им приготвяте и някакви супи. Често му отпускаме храя и се увличаме в баници за закуска и пържена риба и картофи за обяд и вечеря.
# Ако почивате на места, където спокойно може да се разходите по полето или гората около бреговете, може сами да си откъснете подправките, с които да овкусите ястието.
Съставки
- 1 с.л. Сол
- 2 бр. Домати
- 4 глави Чесън
- 3 с.л. Олио
- 5 стръка Мащерка
- 2 ч.л. Ронена чубрица
- 1 бр. Морков
- 1 глава Лук
- 2 ч.ч. Леща
Начин на приготвяне
- 1. Лукът и моркова се измиват и се нарязват на ситно. Задушават се за 3 минути в олиото. Внимавайте да не ги прегорите. Зеленчуците трябва да са меки и с приятен цвят, без черно по краищата.
- 2. Лещата може да се накисне от предната вечер, за да се отделят ензимните инхибитори. Лещата се изплаква добре. Вари се в 2 литра вода.
- 3. Към лещата се добавят задушените зеленчуците и се оставя да ври.
- 4. Доматите се настъргват на ренде, като ципата се оставя настрани. Добавят се към лещата, когато тя вече е омекнала от варенето. Малко след доматите се добавя и солта.
- 5. Готовата леща се овкусява с ронена чубрица и стръкчета прясна мащерка. Те й придават незабравим аромат.