Лилия Герасимова, автор на хитовото първо издание "Кухнята на времето", публикува ново допълнено издание на най-пълния наръчник за традиционна българска кулинария. 240-те автентични рецепти от всички краища на България са допълнени с още 72 нови готварски идеи и примерно меню за един от най-предизвикателните в кулинарно отношение периоди – постите.

"Кухнята на времето" не е просто готварска книга. Това е пътуване във времето, което Лилия Герасимова успява да осъществи благодарение на десетките си разговори с хора от цяла България. 

Поела на експедиция, за да събере съкровените български рецепти от традиционната кухня по нашите земи, тя съхранява знанието на хората, които все още знаят и помнят рецептите на своите баби и майки – всички до един над 60 години – за да предаде тяхното познание и занапред.

Какво се е случвало в кухните на бабите и прабабите ни? Помним бюдата от своето детство, но знаем ли как да ги направим? Какви са рецептите, записани в старите, омаслени страници на домашните готварски книги?

В тази книга откриваме как да правим истинска коледна погача и бял лук, чорба по селски, боб по манастирски, курбан, пълнени постни чушки за Бъдни вечер, шарена манджа и стотици други рецепти от кухните на българи от цялата страна.

Следвайки и традиционния православен календар, научаваме примерни постни менюта за четирите задължителни поста – Великия, Петровия, Богородичния и Рождественския пост.

В "Кухнята на времето" Лилия Герасимова създава прозорец към миналите кулинарни традиции на България и предава знанието, застрашено от забрава, към бъдещите поколения.

Прочетете избрани рецепти от „Кухнята на времето“ от Лилия Герасимова, която излиза от издателство "Сиела". >>>

Драги читатели,

На вашето внимание предлагаме една различна книга, обединила в себе си стари рецепти от всички краища на България. Нейната цел е да съхрани за поколенията ястията, приготвяни от нашите баби и прабаби. Да ни свърже с корените ни и да ни предаде онова усещане, което сме имали в нашето детство: копнежа по истинския, неподправен вкус, носещ заряда на традициите и обичаите ни.

За да можем да селектираме едни от най-традиционните български рецепти, ние извършихме допитване с помощта на специално разработена анкетна карта. Тя беше попълнена от различни хора на възраст над 60 години от всички краища на България, които знаят и пазят рецепти от своите майки и баби. 

Всяка една рецепта е характерна за конкретен български регион, носейки неговите кулинарни традиции и бит. 

Включените рецепти могат да бъдат част от развиването на регионален кулинарен туризъм. Те са запазени в автентичния им вид, почти без редакция.

Жоро Иванов, председател на Евро-Ток България

Книгата, представена пред вас, включва рецепти от различни селища, записани чрез интервюта с техните автори, както и публикувани рецепти от списание „Български курорти“, рубрика „Кулинарен атлас“, водена от радиожурналиста Емил Марков, от вестник „Кулинарен туризъм“ и списание „Тур.БГ“, с главен редактор и на трите издания Лилия Герасимова. Съдържанието е разделено на няколко раздела:

  • Салати
  • Постни супи, рибени супи, супи с месо
  • Постни, рибни и месни ясния (яхнии, сарми, мусака, гювеч, каша, качамак и др.)
  • Погачи, пити и тестени ястия, приготвени с различни видове плънки: пита, погача, милинки, баница, зелник, лучник, попарник, просеник, мекици, шупла, юфка и др.
  • Ястия и напитки, получени в резултат на ферментация: туршии, вина от плодове и др.
  • Сладка, сладкиши, халва и др. сладки плодови продукти.

Във всеки раздел има изключително оригинални и полезни ястия, които показват таланта на българката да използва много полезни продукти от градината и полето.

Бих посочила: варитба от девесил, чорба от тиква, от млад чесън, буренашка чорба, булгурена чорба, „кочан“ (супа от алабаш) супа с бакла, с лапад и зелени джанки и др. Особено стари са технологиите на готвене на чорбите с риба, месо и пиле, някои от тях – свързани с определени обреди и празници.

Доц. д-р Таня Бонева, етнография Катедра „История“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Салата от коприва

баба Елена

с. Мала църква, общ. Самоков

Продукти: 

  • 3-4 шепи връхчета от коприва 
  • 2-3 скилидки чесън или левурда 
  • олио 
  • оцет 
  • сол

Копривата се измива хубаво и се реже на ситно, като се стиска със сол, за да си пусне водата. Празът се нарязва на ситно и се разбърква. Добавя се счукан стар чесън или левурда, нарязана на ситно, и се подправя с олио и оцет.

Боб чорба по манастирски

Емил Марков, 

Велико Търново 

рецепта за сп. „Български курорти“ 

Продукти: 

  • 1/2 ч. бял боб 
  • 2 глави лук 
  • 2 моркова 
  • корен магданоз 
  • 2 к.ч. олио 
  • 100 г маслини 
  • 2 скилидки чесън 
  • 2 домата 
  • сол по вкус 
  • 2-3 стръка джоджен 
  • люта чушка по желание

Накиснете от вечерта боба в студена вода. Сложете го да ври и изхвърлете първата вода. Сложете боба в глинено гърне с вода да ври на тих огън, докато омекне. Добавете нарязаните на ситно зеленчуци с част от олиото. Когато бобът е сварен, добавете нарязаните на ситно домати, предварително обезсолените маслини и останалото олио и оставете да къкри още 10-15 мин. Преди да сервирате, добавете нарязания на ситно джоджен.

Постен гювеч

Мария Иванова

Пловдив 

Продукти:

  • 2-3 едри патладжана 
  • 5-6 зелени чушки 
  • 4 домата 
  • 3 глави лук 
  • 4-5 скилидки чесън 
  • магданоз 
  • 1/3 ч. олио 
  • 1 ч. вода 
  • сол

Патладжаните се нарязват на парчета, посоляват се и се оставят да изтече горчивата вода. Нарязват се чушките, лукът, доматите се белят и режат на ситно. Запържва се лукът, след това се слагат чушките, чесънът и доматите, добавя се вода и се оставя на слаб огън да ври. Поръсва се с нарязан на ситно магданоз и кисело мляко.

Пълнено агне

Ефросина Атанасова

Асеновград, обл. Пловдив 

Не би бил Великден в Асеновград без печено пълнено агне, то е кулинарният символ на пролетта.

Продукти за агнето: 

  • 5-6 кг цяло, добре измито агне (посолено отвътре) 
  • 4 връзки зелен лук 
  • 2 връзки магданоз 
  • 1 връзка джоджен 
  • 1/2 ч.ч. доматено пюре 
  • 1 1/2 ч.ч. телешка кайма 
  • 2 ч.ч. ориз 
  • 1/2 ч.ч. стафиди (бели) 
  • 1 ч.л. черен пипер сол на вкус 
  • 1 1/2 ч.ч. вода 
  • 1/2 ч.ч. зехтин 
  • за гарнитурата: 
  • 1-2 кг картофи (обелени и нарязани) 
  • 2/3 ч.ч. лимонов сок 
  • 1/2 ч.ч. зехтин 
  • 1 с.л. сух риган 
  • 1 с.л. сол 
  • 1 глава чесън (скилидките обелени и смачкани)

Прави се смес: черен пипер, червен пипер, зехтин, сол (всички съставки са по вкус), с която се намазва добре агнето отвън и се оставя да почине, докато се приготви пълнежът. След като намажете агнето отвън добре и посолите отвътре, оставете го настрани и почнете приготовлението на пълнежа. Задушете всички съставки. Напълнете агнешката кухина и зашийте добре. Загрейте фурната на 180ºC. Поставете агнето в средата на обла тава и аранжирайте картофите около него, и добавете 2-3 ч.ч. вода. За да е равномерно печенето, на всеки 45 мин завъртайте тавата и разбърквайте картофите. Завийте тавата добре с алуминиево фолио и печете 3 часа и 30 мин при 180ºC, тогава махнете фолиото и печете още 30-40 минути до златистокафяво.