Delicious Christmas - вкусната поредица на bistro.bg с авторски ястия за Коледа и Нова година. 

Патица или пуйка е чудесен избор за нещо по-различно от свински пържоли на празници като Коледа и Нова година.

Изберете патица с тегло около 2 кг. Нужни са 4 часа на ниска температура, за да се изпече така, че кожичката да стане много хрупкава, а месото - меко и сочно. 


Ако имате въпроси относно приготвянето - задайте ги в коментарите. 
Ще се раздваме да споделите своето мнение, когато я приготвите. 

Съставки

  • 2 бр. Мандарини
  • 1 с.л. Розмарин
  • 1 с.л. Суха мащерка
  • 2 с.л. Сол
  • 400 мл Вода
  • 100 г Краве масло
  • 1 бр. Патица
  • 2 с.л. Брашно

Начин на приготвяне

  • 1. Измийте патицата и я почистете от перцата, ако има нужда. Оставете я да се отцеди и подсушете с кухненска хартия. С остър нож нарежете кожата на ромбоиди, като внимавате да не засегнете месото отдолу. В противен случай при печене то ще стане сухо. Завържете краката с памучен конец, за да не стърчат. 
  • 2. Втрийте солта навсякъде по повърхността на месото. Поставете патицата във фурната върху решетка. Отдолу сложете тавичка, в която предварително сте сипали 2 ч. ч. вода. В тавичката ще се събира мазнината от патицата, а едновременно с това образувалата се пара ще направи месото сочно.
  • 3. Печете в продължение на 4 часа, на температура 150 градуса. На всеки час обръщайте патицата - с гърдите нагоре и обратно. Изливайте мазнината и доливайте вода в тавичката. След четвъртото обръщане, увеличете температурата на 200 градуса. Сложете патицата за 10 минути, за да придобие златиста и хрупкава коричка. 
  • 4. Докато се пече месото, направете билковото масло. Към леко разтопеното масло, добавете сушените билки и разбъркайте. Сипете сместа върху алуминиево фолио и оформете на калъп или цилиндър. Загърнете във фолиото и оставете във фризера да стегне за час. Когато маслото е готово и е време да обърнете патицата, намажете я с билковото масло. Правете го на всяко обръщане.

     

  • 5. Оставете мазнината и водата само от последното обръщане на птицата. Сипете го в тиган и оставете да заври на котлона. Към него добавете брашното, за да се сгъсти сосът. Бъркайте непрекъснато, за да не се образуват бучки. Преди да отстраните от котлона, добавете сока от изстисканите мандарини. 

     

  • 6. Сервирайте патицата с няколко парчета свежи мандарини и чери домати. Сипете соса в отделен съд. Нарежете на парчета и полейте всяко от тях за повече сочност с цитрусовия сос.