Да направите фондю е особено подходящ избор, ако на празник се събирате с близки приятели, но не сте прекалено голяма компания. Фондюто е атрактивно ястие и се съчетава чудесно с различни видове вина. Думата "фондю" означава - разтопявам. В разтопените сирена се топва хапка хляб, забоден на шишче. Подходящите сирена са Бри, синьо сирене, Камембер и Ементал.

Съставки

  • 1/2 ч.л. Чесън на прах
  • 100 г Бяло вино
  • 100 г Квасена сметана
  • 150 г Сирене Гауда
  • 150 г Сирене Бри

Начин на приготвяне

  • 1. Нарежете сиренето Бри на малки хапки, а Гаудата - настържете.
  • 2. Разполовете скилидката чесън и с вътрешната й страна обилно натрийте дъното и стените на тенджерката за фондю.
  • 3. Сипете виното и сложете да се загрее, но без да кипва. Трябва само да е достатъчно топло, така че сирената да могат да се разтопят в него.
  • 4. Сложете парченцата Бри и бъркайте, докато се разтопят. Добавете половината количество сметана. След него сложете Гаудата. Добавете останалата сметана. Разбъркайте.
  • 5. Всичко това правете на много слаб котлон. Ако се получи твърдо - добавете още вино. Ако е прекалено течно - сложете още сирене.
  • 6. Сложете тенджерката под запалената свещ от комплекта. Около нея поставете хляб, нарязан на кубчета и чаши, пълни с вино.