Фокача e традиционен италиански хляб с плоска форма, с добавени към него зеленчуци, подправки и други хранителни съставки.
Съставки
- 2 с.л. Кедрови ядки
- 100 г Пчелен мед
- 500 г Брашно
- 1 ч.л. Захар
- 1 щипка Сол
- 1/2 кубче Мая
- 12 с.л. Зехтин
- 10 стръка Мащерка
- 250 г Сварено червено цвекло
- 150 г Сирене
- 2 с.л. Сметана
Начин на приготвяне
- 1. Смесват се брашното, захарта и 1 ½ ч.л. сол.
- 2. Прибавяват се 4 с.л. зехтин и втасалата в 250 мл хладка вода мая.
- 3. Омесва се гладко тесто, покрива се и се оставя на топло 45 минути.
- 4. Тестото се разстила върху плот, след което се пренася в намаслена тава. Оставя се на топло около 30 минути.
- 5. В тестото се оформят вдлъбнатини. Намазва се фокачата със смес от сиренето, меда и сметаната.
- 6. Поръсва се с 8 с.л. зехтин. Разпределя се червеното цвекло, нарязано на тънки шайби. Поръсва се с кедровите ядки и с ¾ от мащерката.
- 7. Пече се около 20-25 минути при 200 градуса. При сервиране фокачата се украсява с останалата мащерка и морска сол.