Елдата влиза в много диети, защото не съдържа глутен. Кашата от елда е засищащо вариво, което бързо се приготвя. Може да се консумира, както за закуска, така и за вечеря, защото съдържа пектин, който помага за отстраняване на токсичните и ненужни вещества от организма. Препоръчва се срещу висок холестерол, остеопороза, хипертония, диабет, косопад и чупещи се нокти.

Съставки

  • 4 ч.ч. Вода
  • 2 с.л. Сладка царевица
  • 3-4 бр. Черни маслини
  • 1/2 ч.л. Смлян кимион
  • 4 с.л. Сусам
  • 1 бр. Лимон

Начин на приготвяне

  • 1. Зърната елда сe сваряват във вода, докато се разпукват.
  • 2. След това се измиват под студена вода в гевгир.
  • 3. Към сварената елда се прибавя сусамът.
  • 4. Сместа се овкусява със смлян кимион, чийто пикантен вкус подобрява апетита.
  • 5. Добавят се царевичните зърна и маслините без костилки, нарязани на колелца.
  • 6. Всяка порция може да се гарнира с четвъртинка лимон. Според вкуса се добавя и сол.