Елдата влиза в много диети, защото не съдържа глутен. Кашата от елда е засищащо вариво, което бързо се приготвя. Може да се консумира, както за закуска, така и за вечеря, защото съдържа пектин, който помага за отстраняване на токсичните и ненужни вещества от организма. Препоръчва се срещу висок холестерол, остеопороза, хипертония, диабет, косопад и чупещи се нокти.
Съставки
- 4 ч.ч. Вода
- 2 с.л. Сладка царевица
- 3-4 бр. Черни маслини
- 1/2 ч.л. Смлян кимион
- 4 с.л. Сусам
- 1 бр. Лимон
Начин на приготвяне
- 1. Зърната елда сe сваряват във вода, докато се разпукват.
- 2. След това се измиват под студена вода в гевгир.
- 3. Към сварената елда се прибавя сусамът.
- 4. Сместа се овкусява със смлян кимион, чийто пикантен вкус подобрява апетита.
- 5. Добавят се царевичните зърна и маслините без костилки, нарязани на колелца.
- 6. Всяка порция може да се гарнира с четвъртинка лимон. Според вкуса се добавя и сол.