„Това е класически козунак, в който да усетим вкуса на млякото, яйцата и лимона. Това са моите спомени от детството. Аромат и наситен вкус, кора със захарно-карамелен загар с цвят на череша!“ – споделя Чавдар Христанов пред LadyZone.bg.

Снимка: Личен архив

Какво ни трябва:
1 кг първокласно бяло брашно
60 г прясна мая (около две малки кубчета от предлаганата в магазините)
Две щипки сол – това засилва вкуса и се усещо по-сладко, отколкото без солта
240 г топло мляко
340 г захар (около една водна чаша)
Лимонов сок от един лимон, това ще стегне тестото
Мазнина – най добре свинска мас или олио 60 г
Яйца 3 бр., размер L
Лимонова кора от половин лимон, не стържете надълбоко, само жълтата част, иначе горчи адски

Как се прави магията:

Топлото мляко, яйцата, маята, половината брашно и две лъжици от захарта се замесват на рядко тесто, тип за палачинки или кексово. „Да тече“, както казваше баба.

Оставя се на топло в голям съд, за да не хукне да бяга. След като шупне и понапълни купата, към него се прибавят останалите съставки, но без мазнината.

Снимка: Личен архив

Замесва се средно меко тесто, което оставяме за 15 минути да поотпочине. После добавяме мазнината и месим още веднъж интензивно, за да поеме всичко. Тук ще станат конците, ще се дели и накъсва. Набийте го, да не ви е страх, така трябва.

Снимка: Личен архив

Когато се събере наново и стане компактно, завиваме под кърпа и оставяме за два часа да втаса. Ако изглежда като парцалива кукла с кръпки и възли, наслагано и на слоеве, явно ще стане страшен козунак! Ха дано!

Снимка: Личен архив

Колко меко трябва да е тестото!? Много професионален тест ще ви издам, ще видите на снимките как го правим ние. Надуйте с въздух силно бузите си, натиснете с пръст върху надутата буза, е толкова трябва да е меко тестото и така трябва да пружинира! Нито повече, нито по-малко!

Снимка: Личен архив

Продължава на следващата страница.

Сега плетката!
Делим тестото на 10 части, като всяка разточваме върху масата на фитил, после два по два плетем кръстосано. Името на плетката идва от това, че слагаме фитилите на кръст на масата и започваме да премятаме срещуположно, два по два, започвайки от краищата на долния фитил, после прехвърляме краищата на другия, после пак на първия и така, докато не остане за прехвърляне.

Снимка: Личен архив

Подреждаме малките плетени козуначета в тава в кръг и едно в центъра. Аз вместо тавичка ползвам мека форма за еднократна употреба. И сега просто чакаме да се напълни формата, за около час и половина. Мажем с разбит жълтък, поръсваме с едра захар и мятаме в загрята фурна на 180 градуса.

Снимка: Личен архив

Решетката да е по-близо до долната част на фурната, по-далеко от горните реотани, горе-долу две към едно! След 40 минути миличкият трябва да е готов. Познава се по приятния загар с цвят на узряла череша. Ако на 20-та минута ви се зачерви твърде много, сложете отгоре хартия за печене, да не изгори и намалете фурната.

Хапва се студен, иначе не е вкусен!

Снимка: Личен архив

Как го обичам аз? На другия ден сутринта, един къшей козунак с чаша мляко с какао! Това е нещо, което искам да направя мнооого пъти и да ви кажа, все не ми стига!

Приятно месене и после хапване!

Чочо Хлебаря,
въпреки че напоследък ми казват Фермера. Забавно е как се сменят етикетите!

Още рецепти от Чочо можете да откриете тук!