Иван Звездев е един от най-популярните и обичани родни кулинари. Телевизионните му предавания и книги са послужили като въведение в готварството на цяло едно поколение, а днес усмихнатият водещ ни радва от най-популярния български кулинарен канал в YouTube – „Кухнята на Звездев”.
20 години след завръщането на Звездев от Аржентина в България и старта на кариерата му на малкия екран в книжарниците се появява луксозното юбилейно издание „Вкусът на България“, което събира 100 традиционни и придошли рецепти, издържали изпитанието на времето и настанили се трайно на трапезата на българина.
В настоящото издание са включени емблематични ястия от различни краища на България, които не са известни в цялата страна и такива, които идват извън българското землище, но са част от националната ни кухня – като дрипави першоре.
Ще откриете класически гозби като кавърма, козунак и боб по манастирски. Други включени ястия са навлезли съвсем наскоро, но вече са неразделна част от ежедневното ни меню – например спагетите с кайма.
Нещото, което ги обединява, е вкусът, който идва от подправките, както и усещането за завръщане у дома.
Това са рецепти, които предлагат бързо, лесно и вкусно решение на дилемата „Какво да сготвя тази вечер?“. Издание, което е подходящо както за начинаещи в кухнята, така и за майстор-готвач.
В своята юбилейна книга Иван Звездев успява да създаде ярък кулинарен портрет на България – автентичен и запомнящ се. „Вкусът на България“, който познаваме от деца и който искаме да съхраним за следващите поколения.
Вижте избрани рецепти от „Вкусът на България“ от Иван Звездев, която излиза от издателство "Сиела". >>>
СЛЪНЧЕВА БАКЛАВА
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 1 час
8 ПОРЦИИ
ПРОДУКТИ
400 г точени кори
400 г орехи
1/2 ч.л. канела
400 г захар
400 мл вода
125 г масло
1 пакетче ванилова
захар – 8 г
(2 ванилии на прах)
Начин на приготвяне:
1. Приготвя се сироп от вода и захар, които се смесват в тенджера и се загряват до стопяване на захарта. Тогава се слага ванилова захар и се разбърква. Сиропът се оставя да изстине.
2. Ореховите ядки се мелят на едро. В купа се смесват с канела и се
разбъркват добре.
3. Две точени кори се слагат една върху друга и се ръсят с 2 – 3 с.л. от ореховата плънка.
4. Корите се навиват на руло. С остър нож рулото се реже на цилиндърчета с дебелина 3 см.
5. Цилиндърчетата се редят в кръг в намазана с масло тава с размер 30 – 36 см с отрязаната част нагоре.
6. Стопява се масло и се намазват добре всички парчета баклава.
7. Тавата се слага в средата на предварително загрята до 180°С фурна за 10 минути, докато корите получат лек светъл цвят.
8. Тогава температурата се намалява на 150°С и печенето продължава 20 – 25 минути.
9. Веднага след изваждане баклавата се залива със студения сироп.
След 1 – 2 часа се поднася.