Химикалите, които козметичната индустрия използва, могат да увредят фертилността при жената, както и да доведат до рак на гърдата, гласят изводите от най-новото проучване по темата. Това съвсем не е първото или второто изследване, засягащо опасните съставки в продуктите, които използваме всеки ден, но обяснява коя опасна съставка на какво точно влияе.

Учени от Университета „Джордж Мейсън“ във Вирджиния са открили тясна връзка между химическите съставки в козметичните продукти и промяната в нивата на репродуктивните хормони при жените.

Снимка: istockphoto.com

Екипът от изследователи анализирал проби урина на 143 жени на възраст между 18 и 44 години, които нямат хронични заболявания и не вземат противозачатъчни.

Тези от дамите, в пробите на които били открити парабени (консерванти, широко използвани в козметиката и продуктите за лична хигиена), бензофеноли и опасният химикал бисфенол А, били с анормални количества на репродуктивните хормони естроген и прогестерон.  

Завишените количества естроген се свързват с нередовен менструален цикъл, а ниските му нива пък не позволяват на яйцеклетката да узрее и да бъде освободена от яйчника.

Снимка: istockphoto.com

Прекалено много прогестерон в организма пък може да доведе до рак на гърдата и необичайно вагинално кървене. Наличието на опасния химикал бисфенол А може да доведе до проблеми с фертилността при жените.

Изследването е публикувано в списание Environment International.