.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Какво се случва в тялото ни, ако спрем козметичните продукти?!

LadyZone.bg | преди 2 години
2111106596.jpg
Ново проучване, направено от изследователски екип на Калифорнийския университет в Бъркли, разкриват, че прекратяването на употреба на различни козметични продукти – от кремове до шампоани, води до значителен спад в нивата на химикалите, а оттам и на хормоните, които се активират с цел разрушаването им.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Environmental Health Perspectives". Изследователите са дали на 100 лица различни продукти за лична хигиена, освободени от съдържанието на най-вредните химикали, използвани в козметичната индустрия, включително фталати, парабени, триклозан и оксибензон.

Известно е, че същите тези химикали оказват негативно влияние върху състоянието на ендокринната система на организма.Тъй като жените са основните потребители на много козмитични продукти, те са и най-застрашени от опасното влияние на тези химикали. Факт е, също така, че изплзването на козметични продукти с подобно съдържание от момичетата в тийнейджърска възраст, излага на риск тяхната репродуктивна способоност.

Спрях да нося грим, ето какво се случи...... в работата, личния живот и не само.

#Резултатите от изследването?

Само след 3-дневна употреба на въпросните продукти, лишени от химично съдържание, състава на урината на момичетата показала значителен спад в нивата на химикалите в тялото. Нивото на метил и пропил парабени, които обикновено се използват като консерванти в козметиката, спаднало на 44-45 на сто. Концентрацията на метаболити и фталати, използвани често в парфюмите, намаляла с 27 на сто. Други химикали, като триклозан и бензофенон-3, показали с 36 % по-ниско съдържание. И всичко това, забележете още веднъж – само за три дни!

Една от целите на изследването е да се разбере повече за съдържанието в козметичните продукти и хората да бъдат добре информирани, за да избират правилно своята козметика. Установеният спад в химическите нива, след едва три дни, е достатъчен, за да бъдат взети мерки. 

#Какво да направим

Избирайте продукти с ниско или нулево съдържание на химикали. Следете винаги написаното върху етикетите. Предпочитайте такива с естествени съставки. Прекрасна идея са и кремовете или лосионите, приготвени в домашни условия от нас самите с помощта на съставки от кухненското шкафче. 

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?