Визията на звездите на червения килим на Оскарите струва месеци неуморен труд и подготовка от страна на стилисти, гримьори, фризьори и всички, които се грижат за безупречния вид на знаменитостите – от ушиването на рокля специално за някого до това шлейфът да бъде нагласен на точното място по време на снимките, както и да не лъщи челото и да не стърчи някой своенравен косъм. И всичко това си има цена – понякога стотици хиляди, понякога милиони. Да, красотата изисква жертви, а и средства за жертване.


За една-единствена нощ в годината роклите започват да се шият и мерят поне 2 месеца преди това, защото някои произведения на изкуството изискват десетки часове ръчен труд за бродиране, инкрустиране и зашиване на дребни елементи, камъни и пайети.

Mъжете обикновено плащат за костюм между 3000 и 5000 долара. Интересна подробност от тазгодишната церемония по раздаването на наградите „Оскар“ е, че един от двамата режисьори на триумфиралия с феноманален успех "Всичко, навсякъде, наведнъж" беше облечен със смокинг от гише „Изгубени вещи“.

 

Даниел позира с майка си след спечелването на Оскар.
Снимка: Getty Images

Да, съвсем добре разбрахте – докато неговите приятели и колеги бяха заложили на Версаче и Диор, Даниел Шайнерт се качи на сцената, за да получи своята статуетка в една от най-знаменитите вечери за актьорската гилдия, облечен в дрехи, които не са стрували стотици хиляди долари. Костюмът е закупен от магазин в Скотсбъро, Алабама, който продава изгубени вещи, които не са били потърсени дълго време на летището, като преди това ги купува от там. Майката на Даниел потвърди пред The Washington Post, че самата тя е закупила дрехата. 

Дамите обаче могат сериозно да се охарчат. Ето кои са най-скъпите рокли в историята на Оскарите:

10. Ан Хатауей във Валентино за 80 хиляди долара

Снимка: Getty Images

Церемонията по връчване на статуетките през 2011 година се наслади на красивата Ан Хатауей и нейната изкусителна Валентино в червено, създадена от най-финия копринен плат. Роклята й обаче съвсем не е най-скъпото, което актрисата носи в тази нощ. Колието й Tiffany & Co. Струва 10 милиона долара.


9. Кейт Бланшет в Армани за 100 хиляди долара

Снимка: Getty Images

Цялостната визия на актрисата за нощта на Оскарите през 2014 година се оценява на малко над 18 милиона долара, което се дължи в голяма степен на бижутата, които носи Бланшет. Роклята Армани в телесен цвят е обсипана с камъни Сваровски, което значително вдига стойността й.


8. Чарлийз Терон в Диор за 100 хиляди долара

Снимка: Getty Images

Красивата рокля на Терон през 2013-а е направена специално за нея от дизайнерите на Диор – красиви линии, изчистен силует и камъни за акцент на талията.


7. Джесика Бийл в Шанел за 100 хиляди долара

Снимка: Getty Images

Някои определят тоалета й за Оскарите през 2014-а за скучен, но вглеждайки се и виждайки детайлите се убеждаваме, че това съвсем не е така. Рокля Шанел е синоним на класа и изящество. Особено върху тялото на Джесика Бийл.


6. Кейт Уинслет във Валентино за 100 хиляди долара

Снимка: Getty Images

През 2007 година Уинслет единодушно е определена за най-добре облечената звезда на Оскарите. И всичко е благодарение на ментовозелената рокля Валентино, която нежно обгръща тялото й.


5. Одри Хепбърн в рокля за 131 292 долара

Снимка: Getty Images

През 1954 година легендата Одри Хепбърн е красиво видение в бяло на червения килим. Истинската цена на роклята остава неизвестна, както и марката, но през 2011 година тя е продадена за малко над 131 хиляди долара.


4. Елизабет Тейлър в рокля за 167 500 долара

Снимка: Getty Images

Роклята от виолетов шифон, с която Лиз Тейлър се появява на Оскарите през 1970 г. е оценена като един от най-скъпите тоалети в историята на събитието, след като през 1999 година бива продадена за 167 хиляди долара.


3. Кейт Бланшет в Армани за 200 хиляди долара

Снимка: Getty Images

През 2007 година Кейт прави още едно скъпоструващо кръгче из червения килим на наградите „Оскар“. Тоалетът е с едно рамо, а платът е покрит изцяло с камъни Сваровски.