Сред морето от произведените в Китай одежди и океана от щампи на американски герои се появява нещо, което е традиционно българско. "Везба" е марка за облекла и аксесоари, базирана на българските фолклорни мотиви. Мисията на марката е да обгърне тялото на съвременния човек, акцентирайки върху чара и символиката на шевицата.

Първите дрехи, на които акцентират от марката, са тениските, защото са нещо, което обличат и мъже, и жени и като цяло е мултифункционално и удобно. Бъдещите им планове включват появата на елеци, ризи и блузи. 

Дрехите на "Везба" са своеобразен мост през времето - миналото идва в настоящето чрез уникалната красота на българските шевици в тяхната теологична натовареност, композиция и колорит. 

Предците ни са вярвали, че през отворените краища на дрехите може да излезе добрата сила или да влезе нечиста такава, затова, с цел предпазване, са обграждали тези краища с шевици. Всеки род имал специфична шевица, която жените извезвали върху ризи, сукмани, елеци. Тя съдържала специфичен елемент, свързан със занаятите, в които е силен рода, или пък цвят, който идва от историята и има характерно значение. Гайтаните се слагали по краищата на дрехите, за да предпазват дрехите от износване. 

Снимка: vezba-bg.com

„Везба“ е естествено продължение на любовта към българският фолклор и идентичности на българите, споделена от дизайнера Цветомир Петков, възпитаник на Национална художествена академия. В началото той започва като чирак при майстор на народни носии в град Трявна, където изучава мистиката и техниката за изработка на българско национално облекло. През годините разучава сакралната символика на народния костюм. Така в днешни дни успява да адаптира автентичното към съвременното облекло. 

Дрехите, които изработва Цветомир, са с шевици от различни краища на България - тенискa с шевицa "Дърво на Живота" от Самоковска област, "Плодовете на Живота" от Дупнишка област и т.н. Той поставя древни, автентични и стилизирани елементи от природата върху естествени материи.

Дрехите и шевиците са наистина красиви - прецизно изпълнени, натоварени със символика, обгърнати в мистика. Няма как да не им пожелаем успех!

Снимка: vezba-bg.com