За лондончани дъждът е просто житейски факт. За "Бърбъри" обаче той е вдъхновение за привидно безкрайни вариации на луксозно връхно облекло - от най-продавания тренчкот на марката до доста широки палта с качулки и якета тип бомбър с кожена подплата.

Залагайки на класика и елегантност, за 40-ата годишнина на Седмицата на модата в Лондон известната модна къща "Бърбъри" отдаде почит към британското си наследство и любовта си към природата.

Снимка: Getty Images

За третото си ревю като артистичен директор на марката британският дизайнер Даниъл Лий продължи традицията да кани знаменитости, клиенти и инфлуенсъри под огромна шатра в сърцето на лондонски парк.

Този път Лий се спря на парка "Виктория" в източната част на британската столица, където беше издигната огромна шатра, увенчана с изумрудени знамена с лика на известния конник на "Бърбъри".

Снимка: Getty ImagesВ приглушената атмосфера, напомняща за гора по здрач, множество знаменитости, сред които актрисата Оливия Колман, папесата на модата Анна Уинтур, певицата Лили Алън и актьорът Бари Киогън, заеха местата си на големи пуфове от овча кожа, стъпвайки върху имитация на под от растителност.

Моделите влязоха под звуците на задушевния, мигновено разпознаваем глас на британската звезда Ейми Уайнхаус, чиито хитове бяха фон за представянето на колекцията за сезона есен-зима 2024.

Снимка: Getty ImagesПалтата и якетата бяха във всевъзможни форми и размери - от елегантни до спортни, създадени за разходки на открито, с високи яки, които да предпазват от студа.

Същият микс от плюш, пух и изкуствена кожа можеше да се открие и при обувките - елегантни ботуши с каишки, вдъхновени от конния спорт, и по-удобни равни обувки.

Снимка: Getty ImagesЩрихите на прочутия тартан бяха навсякъде - върху шал, вързан около главата, върху дълга пола или скрити в подплатата на сако, в нюанси на червено, бежово или каки. Този цвят, примесен с кафяво, екрю или сиво, доминира в колекцията, вдъхновена от природата и нейните зимни отражения.

Към края на ревюто 53-годишният супермодел Наоми Кембъл се появи на подиума, дефилирайки в рокля в цвят антрацит, гарнирана с перли и съчетана с внушителни черни ботуши, под аплодисментите на публиката, пише БТА.

Снимка: Getty ImagesНейното присъствие напомни, че "Бърбъри" остава неизменна част от Седмицата на модата в Лондон, въпреки финансовите затруднения, пред които бяха изправени компанията и други луксозни марки през 2023 г.

Назначаването на Даниъл Лий за артистичен директор на групата трябва да й позволи да бъде в крак с времето след пандемията и да осъществи "преход към нов творчески израз на съвременния британски лукс".