Случвало ли ви се е сутрин да застанете до прозореца с чаша кафе и да не виждате нищо? Не защото е тъмно, не защото не се вижда през прозореца, просто въздухът навън е като непрогледна мъгла - сивкав, плътен и с усещане за нещо неприятно.  

Снимка: iStock

Фините прахови частици са микроскопични твърди или течни вещества, чиито източници са пожари, дизелови двигатели, минното дело, строителството (пясък и метали) и естествени пясъчни бури. В добавка към естествени природни явления, които предполагат образуване и застояване на мъгли, те могат да придадат на въздуха именно гореописаното. 

Един от вариантите да се предпазим при замърсен въздух са маските. Важно е обаче да знаем какви варианти са те и по какви критерии да избираме. 

КРИТЕРИИ ПРИ ИЗНОР НА МАСКИ

Снимка: bTV

Степента на защита на въздушните маски се определя по различни методи и стандарти. Ето някои основни критерии, използвани за оценка на защитата на въздушните маски:

Ефективност на филтриране на частиците (PFE)

Способността на маската да филтрира частици с определен размер. Често се изразява в проценти. Например, маските N95 са проектирани да имат минимална ефективност на филтриране на частици от 95%.

Ефективност на филтриране на бактерии (BFE)

Способността на маската да филтрира бактерии. Той е от особено значение за хирургическите маски.

Ефективност на филтриране на вируси (VFE):

Измерва ефективността на маската при филтриране на вируси. Това е важно за маски, използвани в здравни заведения, където излагането на вируси във въздуха е проблем.

Устойчивост на масла

Някои маски, като например респираторите P95, P99 и P100, са проектирани така, че да са устойчиви на аерозоли на маслена основа. Това е важно в някои промишлени условия, където може да има частици на маслена основа.

Тестване за пригодност

Ефективността на маската зависи в значителна степен от това, доколко тя приляга към лицето на потребителя. Тестването на прилягането е важен аспект от оценката на маските, особено за респиратори като N95, които разчитат на плътно уплътнение, за да осигурят оптимална защита.

Дишане

Маските трябва да позволяват достатъчен въздушен поток, като същевременно осигуряват ефективна филтрация. Ако една маска е твърде трудна за дишане, вероятността потребителите да я използват постоянно е по-малка.

Вижте още полезни статии по темата в специалната ни страница "София без емисии".

Натрупване на въглероден диоксид и топлина

Продължителната употреба на маски, особено на респиратори, може да доведе до повишаване на нивата на въглероден диоксид и натрупване на топлина.

Видове маски

 

Респиратори N95

 

Те са проектирани да филтрират поне 95 % от пренасяните във въздуха частици, включително фини частици като PM2,5 (частици с диаметър 2,5 микрометра или по-малки). Те обикновено се използват в здравните заведения и предлагат добра защита срещу прахови частици.

Респиратори N99 и N100

Тези маски предлагат още по-високи нива на филтриране. N99 филтрира най-малко 99 % от частиците във въздуха, а N100 - 99,97 %. Те осигуряват по-добра защита в сравнение с маските N95.

Респиратори P95, P99 и P100

Те са маслоустойчиви и филтрират съответно 95 %, 99 % и 99,97 % от пренасяните във въздуха частици. Те са подобни на респираторите N95, N99 и N100, но са проектирани да бъдат по-ефективни при наличие на аерозоли на маслена основа.

Снимка: iStock

Хирургически маски

Тези маски са, за да предпазват от дихателните емисии на носещия ги, а не да предпазват носещия ги от вдишване на замърсители. Те могат да осигурят известно ниво на защита срещу по-големи частици, но не са толкова ефективни, колкото респираторите N95.

Маски от плат

Въпреки че не са толкова ефективни, колкото респираторите, маските от плат могат да осигурят известна защита срещу по-големи частици. Те се използват често в ежедневието и могат да бъдат полезни за намаляване на разпространението на дихателни капчици.

Маски с активен въглен

Тези маски съдържат филтри от активен въглен, които могат да адсорбират различни замърсители, включително миризми и органични пари. Те често се използват в райони с високи нива на замърсяване.

Газови маски

Проектирани са да предпазват от специфични газове и изпарения, газовите маски са оборудвани с филтри, които могат да премахват вредните химикали от въздуха. Те обикновено се използват в промишлени условия.

Вижте още полезни статии по темата в специалната ни страница "София без емисии".