Преживяване. Вдъхновение. Това подготви шеф Андре Токев на първата вечер от второто издание на кулинарната фиеста Chef’s Table. Шеф Токев е добре познат на широката аудитория като един от журито на риалити състезанието за хоби-готвачи MasterChef. Chef’s Table пък е кулинарен формат, в който подбрани известни готвачи лично приготвят вечерята за гостите си, разказват за нея, отговарят н въпроси и имат директен контакт с клиентите.
Избираме да посетим една от вечерите - тази при шеф Андре Токев. Посрещна ни усмихнат в предверието на ресторанта си на "Хан Крум" № 31, в София. Осветената от тежък полилей стая, ни приканваше да опитаме от 7-степенното меню още там, но решихме да се насладим на топлата юнска вечер в уютната градина на ANDRé. За топлолюбивите имаше предвидени меки одеялца.
Кулинарно пътуване със запазена нотка на български традиционни компоненти във всяко едно от ястията - това беше вечерта накратко. Но да бъдем малко по-подробни. Ордьовърът - т.нар amuse bouche (в превод: забавление за устата) представляваше питка по рецепта от българската баба на шеф Токев, пълнена с охлюв и гарнирана с пресни листни салатки и ароматен магданоз. Нежността на хапките, съчетани с ароматно просеко веднага отвори апетита за следващото предложение, което за наша радост не закъсня. За предястие беше предвиден патешки дроб под формата на крем брюле, гарниран със салата от череши с маринован зелен пипер, хрупкав козунак и в допълнение - освежаващо желе от бъз за прочистване на вкусовете. Въпреки отчетливия вкус на зеления пипер и черешите, те идеално допълваха леко горчивото патешко брюле и сладостта на хрупкавия козунак.
Не бяхме гладни просто за храна, а гладни за предизвикателства за сетивата. Сервитьорите поднесоха интерпретацията на шеф Токев на най-традиционната българска салата. Течна шопска салата с мус от зелени люти чушки, придружена с изпечена до златисто баничка от речни раци беше един от хитовете на вечерта. Изумително е как толкова добре познато ястие може да придобие форма и вкус, които да го издигнат на много по-високо, гурме ниво.
Хитът на вечерта според гостите обаче беше следващото предястие - жабешки бутчета, сотирани с пролетен чесън, чери домати, пържени трохи, позиционирани върху пюре от магданоз. Леко, вкусно и с хрупкава панировка - истинско наслаждение за сетивата.
Ние обаче се впечатлихме още повече от това, което предстоеше - българска сьомга върху сос от бял шоколад и горчица, гарнирани с ягоди и мента. Това, което дълбоко оценихме беше презентацията на качествата на основния компонент - тихоокеанска сьомга, развъждана по специална програма в самоковското село Горни Окол, която е изключително крехка и има повече Омега 3 и полезни вещества от сьомговата пъстърва, която се внася от Норвегия.
Вечерта завърши с вариация на Surf ‘n’ Turf (ястие, което съдържа едновременно морски деликатеси и месо) и десерт - супа от мариновани ягоди и шампанско, с хрупкава джинджифилова бисквита и изключително вкусово наситено сорбе от кайсии.
Разнообразната селекция от шест вина бяха гранирани перфектно с ястията, така че да се постигне едно съвършенно кулинарно преживяване.
Chef’s Table продължава до 10 юни в ресторантите на Анри Донно и победителката от второто издание на Мастършеф - Севда Димитрова. Можете да разгледате менютата в сайта на събитието, както и да следите новини около инициативата в социалните мрежи с #Chefstable02.
Текст и снимки: Жасмина Гевезиева