Пекари във Финландия искат хората да консумират повече протеини. Затова месят и предлагат на клиентите си хляб с щурци. За тестените изделия се използва брашно, направено от изсушени и смлени щурци. Един такъв хляб, носещ името Sirkaleipa, съдържа повече протеин от обикновения.

Маркус Хелстром, SEO на пекарната Fazer, споделя, че брашното, което използват, е направено изцяло от щурци. От него се замесва тестото за хлябовете, след това се пече и се получава вкусния продукт. В един хляб има 70 щуреца.

Във Финландия доскоро имаше забрана да се продава храна, в чийто състав влизат насекоми. Това позволява на пекарите да изпълняват идеята си и да предлагат такива хлябове съвсем законно. Брашното за хлябовете се внася от Холандия, но ентусиастите търсят и местни производители.

Хората, опитали този хляба, го определят като приятен, с не по-различен вкус от този на традиционния хляб.


Повече от 2 милиона души по целия свят се хранят с насекоми. Те са богати на калций, желязо, витамин B и мастни киселини.