Едно ново място с предложения за обедно меню се появи в центъра на София. Точният адрес е ул. "Шандор Петьофи" 55, а името му е - "Осемте джуджета". Хората, които са се разхождали по-често из този квартал, знаят, че там преди беше кръчмата "Папагала" - доста мръсна и мизерна. Така че можем само да се радваме, че мястото получи своето възкресение. 

Обедното меню е кратко и класическо по умилителен соц начин - кюфтета на скара със зелева салата и лютеница (300 г, за 5,50 лв.), селска салата (300 г, 4 лв.), пилешка супа (250 г, 3,50 лв.) и др.

Снимка: Росица Николова

Има и предложения за основно с пилешко и картофи, както и по-актуално звучащото свинско бонфиле със сос "Формаджи" (300 г, 7,50 лв.). Но кюфтетата и кебапчетата се запазват като тенденция в обедното меню и през следващите дни. 

Обедното меню сякаш синтезира противоречието, което са се опитали да обединят на това място, така, както ние го усетихме, дегустирайки храната. А именно - традициите и класиката срещу модерното; простичката храна с малко съставки срещу фюжън изпълнението в чиния. Защото разглеждайки менюто, установихме, че се предлагат ястия, за които се изисква по-добра кулинарна подготовка от тази за кюфтетата - рибай стек (100 г, 18,40 лв.), свински Т-боун котлет (250 г, 12,90 лв.), както и стек от френско петле на скара с ориз басмати и запечени аспержи (400 г., 18,80 лв.). 

Признаваме си, че тях не сме опитали, но за сметка на това можем да сложим оценка  Добър на обедното меню. Кюфтетата са две (не е тройка), сочни са (макар да подозираме, че сочността им идва от замразената кайма, е от друго), зелевата салата е хрупкава и очевидно прясно приготвена, лютеницата е вкусна.

Снимка: Росица Николова

Ако имате друго желание - може да изберете гарнитурата. Тук приготвят пържените картофи по малко по-различен начин и повече приличат на чипс. 

Снимка: Росица Николова

Заведението разполага с 6 маси вътре и няколко навън, на тротоара. 

Снимка: facebook.com/pg/Осемте-джуджета

Лек недостатък е, че тротоарът е тесен (постоянно минават пешеходци), а и е под наклон, което се усеща и докато седим, и по съдържанието на чиниите, което се измества. Но, разбира се,  това не е по вина на самото заведение. 

Снимка: Росица Николова

Като цяло - тук може да хапнете и да ви хареса, ако не сте особено претенциозни.