В най-празничния месец на годината продължаваме нашите срещи с вдъхновявящи и зареждащи с позитивна енергия личности. В новия епизод на подкаста „Малки разговори“ наш гост е една дама, която е аритист в пълния смисъл на тази дума – тя пише стихове, разкази, текстове на песни, пее, водила е радиопредаване, организира и подкрепя редица благотворителни кампании, както и кампании за популяризиране на културата у нас. Ако все още не сте се досетили коя е тя, няма как да не го направите, когато чуете името на един от най-успешните литературни проекти у нас през последните години, а именно „Пощенска кутия за приказки“. Да, тя е Гери Турийска.

През изминалия уикенд Гери взе участие в благотворителния коледен базар „Дом за каузите“, който се проведе в Парк-театър „Борисова градина“. Първоначалната идея на писателката е на това място да се организира „second hand фестивала „Битака“, чието лятно издание се оказва повече от успешно. Впоследствие идеята прераства в нещо по-голямо, решавайки да включат много други активности. „И така го кръстихме – „Дом на каузите“, като концепцията основната беше, че под един покрив ще се съберат много популярни хора с много каузи наведнъж“, добавя Гери.

Снимка: Евгений Милов

Събраните средства се разпределят между каузите – „Някои дариха за дивите животни. Други за „Българския фонд за жените“. Фондация „За доброто“ – с тяхната кампания „Светулка“. Идеята им е много интересна. Те искат да превърнат болничните заведения в едно по-приветливо и по-благоприятно място за деца“, разяснява Гери. По нейни лични наблюдения българите обичат да си помагат. Добави, че 

помощта не винаги включва финансови средства, а има много каузи, които изискват човек просто да отдели част от времето си.

Гери разказа, че няма лична кауза, която да мотивира участието й в благотворителни инициативи. „Винаги съм била на мнението, че има една циркулация на добрата енергия в света и колкото повече се занимава с нея, толкова повече се умножава и тя“.

Така се ражда и литературният проект „Пощенска кутия за приказки“ – първо, идеята на Гери Турийска е да се дава поле за изява на „млади и прохождащи автори“. Създателката на проекта потвърди, че интересът към „Кутията“ продължава с пълна сила въпреки последните две пандемични години, в които се налага да отменят редица събития и да проведат някои от тях в онлайн среда. „Нищо общо няма, правейки „Кутия“ пред камера, както на сцена. Защото там има една обратна връзка с публиката“, добява тя. Пет поредни пъти отменят събитието в НДК по случай 10 години от създаване на „Пощенска кутия за приказки“, но Гери силно се надява да успеят да го проведат през април догодина.

Снимка: Евгений Милов

Енергичната дама разкри, че трудните моменти преживява благодарение на съпруга си, който е „страхотен кулинар". "Пък и с чувството за хумор. И пътуванията. И децата са много готини“, допълва тя с широка усмивка. Дъщеря й, която вече е 7-годишна също проявява артистични заложби и като майка си се занимава с не малко на брой дейности – „Иска да пее. Свири на пиано. Имаше концерт даже миналата седмица за първи път в по-голяма зала. В голяма треска беше. Рисува. Ходи на ирландски танци. Сега се е записала на шах“.

„За разлика от предишни години много рано ме удари коледния дух. Обичайно в последния момент украсявам вкъщи елхата, и то предимно заради децата“, сподели Гери.

Снимка: Евгений Милов

Предстоящите коледни и новогодишни празници ще прекарат семейно, в домашна обстановка с „вкусни неща“ на трапезата.

Споделя, че изминалата година за нея е била „50 на 50“ и за предстоящата 2022-ра пожелава на хората

„Да започнем да живеем в старото нормално“

Какво още сподели Гери Турийска за благотворителните каузи, „Пощенска кутия за приказки“ и предстоящите празници – вижте във видеото.