Будапеща, Кан, Монте Карло, Кеймбридж - все места, където тези дни се споменаваха български имена. Имена на българи, направили така, че чужденци да слушат българския химн с почит, а аплодисментите след българска фамилия да продължават дълго. 

Боряна Калейн, Стилияна Николова, Мария Бакалова, Мария Георгиева, Никола Цолов - толкова поводи за гордост! 

Снимка: Гергана Венкова

Българските гимнастички спечелиха златното отличие в отборната надпревара в Будапеща. Чаровната и талантлива Стилияна Николова спечели многобоя, както и сребро на обръч. Боряна Калейн стана шампионка с обръч!

"Тези отличия показват колко много сме се трудили в залата и са възнаграждение на цялата умора, пот и труд, които сме оставили зад гърба", каза Стилияна Николова. 

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

Да слушаш химна от най-високото място на почетната стълбичка, да чуваш как българите в публиката пеят и да знаеш, че си стигнал до тук с цената на много труд и сълзи - поводи, които могат да ни накарат да поемем дълбоко въздух и да сме благодарни, че ни се случват. 

 

Почти по същото време едно момиче от Бургас успя да накара световноизвестни звезди в киното да ръкопляскат на таланта й. Мария Бакалова получи дълги аплодисменти и благодарности за работата си от екипа на филма "Стажантът", в който тя изпълнява ролята на Ивана Тръмп.

Снимка: Getty Images/колаж

 

Тя бе поздравена за премиерата си от най-големия си идол и вдъхновение - Кейт Бланшет. Подкрепа получи и от великите и изключителни таланти като Синтия Ериво и Захра Амир Ебрахими.

 

Българската актриса беше с една от най-забележителните визии на кинофестивала в Кан.