Първото посещение на кралицата в парламента след проведени избори обикновено е много тържествено. Церемонията съществува още от XVI век, като монархът чете своята реч, облечен с мантията си и с короната на главата.

Мантията от пурпурно кадифе е дълга 5,5 метра и тежи около 7 килограма. Безценната корона, символизираща суверенитета на монарха, съдържа 2868 диаманта, 17 сапфира, 11 изумруда и 269 перли.

Днес обаче короната бе на възглавничка, поставена в близост до трона. Кралицата пристигна в Уестминстърския дворец с ежедневни дрехи и с автомобил, а не с кралската карета.

Снимка: Getty Images

Причината за всичко това е, че отминалите парламентарни избори бяха извънредни. Освен това Коледа е съвсем скоро и в периода до ранния февруари тя винаги напуска Лондон, за да се установи в Сандрингам. А и последната реч на Елизабет II в парламента бе съвсем скоро – на 14 октомври. Тогава тя избра да носи не кралската корона, а по-лека диадема от времето на Джордж IV. Самата корона отново бе на възглавничка до трона.

Днес кралицата прочете реч, написана от премиера Борис Джонсън. В нея се очертават приоритетите на правителството за следващата година, както и съответните им законодателни инициативи.

Елизабет Втора в парламента на 14.10.2019 г.
Снимка: Getty Images