60 000 души се включиха в Световния ден на спането навън в подкрепа на бездомните, като спаха на улицата. В Лондон 2000 човека са прекарали нощта на 7 срещу 8 декември под открито небе, при силен дъжд и температура около 10 градуса. Общо 50 града в целия свят са станали част от тази инициатива - в САЩ, Коста Рика, Испания, Китай, Нова Зеландия, Украйна и др.

Актрисата Хелън Мирън също спа навън в студената декемврийска нощ.

„Шокиращо за мен е как трудолюбиво семейство, което прави всичко възможно, може да остане без дом много бързо, ако някой загуби работата си. Има толкова много семейства, които нямат абсолютно никакво финансово подпомагане. Когато малко пораснах, с моето семейство се случи същото. Нямахме спестявания в банкова сметка, които да ни чакат в труден момент. Но имахме късмет, защото баща ми не се разболя и не сприраше да работи, за да оцелеем. В онзи момент можехме много лесно да се окажем без дом. Има много семейства, които живеят от седмица за седмица. Само едно нещо да се обърка и могат да се окажат на улицата“, сподели актрисата.


На улицата спаха още водещата на ITV News Джули Етхингъм, Рут Джоунс и др. Филмовата звезда Уил Смит говори на събитието в Ню Йорк. В предишни инициативи на улицата са спали  Джордж Клуни и Леонардо Ди Каприо.