Скандали предшестват провеждането на конкурса "Мис Италия", след като организаторът му официално обяви, че транссексуални жени няма да бъдат допуснати до участие в конкурса. Това доведе до наплив от страна на транссексуални мъже, желаещи да се окичат с титлата "най-красива италианка".

Коментарите покрай провеждането на конкурса се появиха след като Рики Коле стана първото открито транс лице, спечелило "Мис Нидерландия" по-рано този месец.

"Напоследък конкурсите за красота се опитват да влязат в новините, като ... използват стратегии, които според мен са малко абсурдни", заяви в интервю Патриция Мириляни, един от спонсорите на конкурса "Мис Италия".

"Откакто е създаден, в регламента на моя конкурс е записано, че участничките трябва да бъдат жени още от раждането си", допълни Мириляни. Дори и след вълната от недоволство, тя уточни, че няма да промени правилата на конкурса.

Когато един транссексуален активист от Бари, град в Южна Италия, научава за спора, решава да вземе нещата в свои ръце. Като транссексуален мъж Федерико Барбароса, член на италианската организация с нестопанска цел Mixed LGBTQIA, който е роден като жена, но след това преминава през редица операции, за да се превърне в мъж.

Снимка: Getty Images

Така успява да се включи успешно в конкурса, използвайки своето "предходно" - женското име, което му е дадено при раждането и което вече не използва. Постъпката му е публикувана на официалния сайт на организацията му, която насърчава и други транс мъже да участват в конкурса.

По-късно Барбароса съобщи, че не е поканен да участва в следващите етапи на конкурса за най-красива италианка, пише още БГНЕС.