Режисьорът на "Властелинът на пръстените" и "Завръщане" Питър Джаксън оглави класацията на списание "Форбс" за най-високоплатените звезди в шоубизнеса за 2021 г.

Миналата година Джаксън е спечелил 580 млн. долара, главно чрез продажбата на част от бизнеса си с визуални ефекти Weta Digital на Unity Software за 1,6 млрд. долара. По оценки на "Форбс" Джаксън е спечелил лично около 600 млн. долара в брой и 375 млн. долара в акции от сделката, което го прави третия човек в историята, станал милиардер от правене на филми - след Стивън Спилбърг и Джордж Лукас.

Всички изпълнители в Топ 10 са мъже, като само три жени попадат в Топ 20. Музикантите Боб Дилън, Пол Саймън и Брус Спрингстийн са попаднали в челната десетка благодарение на продажбата на своите каталози, като последният е на второ място, след като е продал музиката си на Sony Music за приблизително 500 млн. долара.

Създателите на "Саут Парк" Трей Паркър и Мат Стоун са на шесто място с 210 млн. долара, след като подписаха 6-годишен договор за 900 млн. долара с Paramount+ за създаването на няколко филма, пише още БГНЕС.

Музикантите Кание Уест, Джей Зи и актьорът Дуейн "Скалата" Джонсън също попаднаха в Топ 10 благодарение на продажбите на филми и музика, както и заради изгодни търговски договори за продажба на маратонки, шампанско и текила.

Рийз Уидърспун е най-добре печелещата жена през миналата година, като намира 12-о място в класацията. Актрисата е спечелила 115 млн. долара чрез продуцентската си компания Hello Sunshine, която се фокусира върху женски истории, както и 20 млн. долара за ролята си в сериала The Morning Show на Apple TV.

Телевизията е силно застъпена в класацията - създателят на "Двама мъже и половина" и "Теория за големия взрив" Чък Лори заема 13-о място със 100 млн. долара; създателят на "Закон и ред" Дик Улф е на 15-о място с 86 млн. долара; съавторите на "Приятели" Кевин Брайт, Марта Кауфман и Дейвид Крейн са спечелили 82 млн. долара и заемат 17-о място; продуцентът на "Бриджъртън" и създател на "Анатомията на Грей" Шонда Раймс е на 18-о място с 81 млн. долара.

Други музикални изпълнители, попаднали в списъка, са музикантите от рок бандата Red Hot Chili Peppers, които заемат 11-то място, след като продадоха своя каталог на музикалния инвестиционен фонд Hipgnosis; Mötley Crüe на свой ред, заемат 22-ро място със 72 млн. долара, след като продадоха девет от албумите си на притежателя на музикални права BMG. Следват ги Beach Boys с 64 млн. долара, след като продадоха музиката си на изпълнителния директор на развлекателната компания Ървинг Азоф.

"Никога не е имало по-добър момент да бъдеш продавач - особено ако си суперзвезда, която държи правата върху десетилетия хитове", пише Лизет Войтко от "Форбс".